Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη νέα άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα
Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Εισαγγελέας που θα προτείνει προς τους αρεοπαγίτες ορίστηκε μάλιστα η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία είχε ζητήσει την αναίρεση του ομόφωνου βουλεύματος του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου που απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να πάρει την 7η άδεια από τις φυλακές.
Το αίτημα της κ. Δημητρίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης, ο πρόεδρος του κόμματος,Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι θεσμοί και η δικαιοσύνη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Σε δήλωσή του από την Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «το κράτος δικαίου, η δημοκρατία δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται, πόσο μάλλον από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο και 30 τραμπούκους που τον υποστηρίζουν».
«Δέκα ημέρες πριν την αποχώρησή της η κ. Δημητρίου κρατάει ανοικτά τα δικαστήρια του Βόλου ως στις 23:00 για να προλάβει να αναιρέσει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Το μήνυμα είναι σαφές: ΗΔημοκρατία επί κυβερνήσεως Τσίπρα και Εκβιάζεται και Τρομοκρατείται» ανέφερε, με τη σειρά της βουλευτής του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη.
Απάντηση από το υπ. Δικαιοσύνης
Να σεβαστούν τη Δικαιοσύνη και να μην επιτίθενται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου για την απόφασή της ζήτησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η άσκηση της αναίρεσης ανήκει στις αρμοδιότητες της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ επικρίνει εκείνους που έχουν ασκήσει κριτική στη συγκεκριμένη εισαγγελική παρέμβαση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης:
«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσηςκατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.
Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.
Μετά την άσκηση της αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία».
Το σκεπτικό της εισαγγελέως
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει τόσο το βούλευμα όσο και τον ιατρικό φάκελο του Κουφοντίνα, ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου, όταν άσκησε βέτο ο εισαγγελέας στη χορήγηση της άδειας οδηγώντας την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Μάλιστα, η άσκηση αναίρεσης ήρθε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου, κυρίως για προληπτικούς λόγους καθώς υπάρχει εξασθένιση του οργανισμού του.
Η εισαγγελέας με την αναίρεση κατά του βουλεύματος οδήγησε την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει σήμερα αν θα ζητήσει εκ νέου κρίση της υπόθεσης ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση που αναιρεθεί το βούλευμα θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με άλλη σύνθεση, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη κρατούμενου.
To σκεπτικό της εισαγγελικής αναίρεσης για τον Δ. Κουφοντίνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλέστηκε στο έγγραφό της για αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 - τρείς τον αριθμό - και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.
Παράλληλα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ανέφερε, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσέθεσε, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως το πρωί του Σαββάτου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.
Υπενθυμίζεται, ότι η οικογένειά του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη ζήτησε ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση της υγείας του χαρακτηριζόταν «σταθερά επιβαρυμένη», ενώ είχε χάσει ήδη το 15% του βάρους του. Τις ημέρες, όμως, που μεσολάβησαν, η υγεία του επιδεινώθηκε.