ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΣτΕ για 13ο και 14ο μισθό: Οι αποφάσεις λαμβάνουν υπόσταση μόνο με τη δημοσίευσή τους

Πρόεδρος ΣτΕ για 13ο και 14ο μισθό: Οι αποφάσεις λαμβάνουν υπόσταση μόνο με τη δημοσίευσή τους
Η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανατροπή της απόφασης  του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας των δημοσίων υπαλλήλων, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Οι δικαστικές αποφάσεις λαμβάνουν υπόσταση και είναι ανακοινώσιμες μόνο με τη δημοσίευσή τους» και προσθέτει ότι «η δημοσιοποίηση αποτελέσματος με βάση "πληροφορίες", ανεξαρτήτως των ζητημάτων νομιμότητας, δεν υπηρετεί την πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση και δημιουργεί σύγχυση», τονίζει η πρόεδρος του ΣτΕ

Ακόμη, η κ. Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει ότι μέρος των δημοσιευμάτων του Τύπου περιέχουν «ανακριβείς περιγραφές μυθιστορηματικού χαρακτήρα, που προσβάλλουν το δικαστήριο και συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς».

Τέλος, η πρόεδρος του ΣτΕ υπενθυμίζει «τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διαπίστευση στο ΣτΕ και τη δημοσιογραφική δεοντολογία».

Όπως ανέφεραν νωρίτερα οι πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ. είναι συνταγματικές.

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές των ΟΤΑ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «ακυρώνει», σύμφωνα με πληροφορίες, τις θετικές για τους δημοσίους υπαλλήλους περσινές αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με αποτέλεσμα να κλείνει οριστικά το ζήτημα των δικαστικών διεκδικήσεων των δημοσίων υπαλλήλων για την περικοπή των δώρων-επιδομάτων και την αναδρομική είσπραξη τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, είχε κρίνει ότι οι περικοπές των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα με τις υπ΄ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του είχε κρίνει ότι αναγνωρίζεται μεν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περεταίρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του ΣΤ΄ Τμήματος τόνιζαν μάλιστα ότι «τα επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός». Ωστόσο το όλο θέμα είχε παραπεμφθεί για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχε γίνει την 1η Φεβρουαρίου του 2019 και εισηγήτρια των υποθέσεων ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου.

Όμως, σοβαρή οικογενειακή υπόθεσή της την ανάγκασε να απουσιάζει από το δικαστήριο και η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όρισε νέα εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου.

Η νέα εισηγήτρια τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που παρέχει δέσμη μέτρων για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση η οποία αποτελεί αναγκαίο -όχι όμως και επαρκή- όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών».

Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων των δημοσίων υπαλλήλων.