ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική αναίρεση στο βούλευμα για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Την αναίρεση του ομόφωνου βουλεύματος του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου, που απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να πάρει την 7η τακτική άδεια από τις φυλακές, ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα τόσο το βούλευμα όσο και τον ιατρικό φάκελο του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου, όταν άσκησε «βέτο» ο εισαγγελέας στη χορήγηση της άδειας, οδηγώντας την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, η άσκηση αναίρεσης έρχεται λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο Δ. Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου, κυρίως για προληπτικούς λόγους, καθώς υπάρχει εξασθένιση του οργανισμού του.

Η εισαγγελέας με την αναίρεση κατά του βουλεύματος οδηγεί την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα ζητήσει εκ νέου κρίση της υπόθεσης ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Σε περίπτωση που το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αναίρεση της κ. Δημητρίου, τότε καλείται να συνεδριάσει εκ νέου το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, με άλλη σύνθεση, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του κρατούμενου για χορήγηση άδειας.

Το σκεπτικό της αναίρεσης

Η Ξένη Δημητρίου, στην αναίρεση της επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (1993 έως το 2011), όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.

Παράλληλα, στην αναίρεσή της επισημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, και προσθέτει ότι, εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τις 15 Μαΐου 2019 είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει το όλο θέμα - και το πρωί της Παρασκευής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε, πως γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης