ΕΛΛΑΔΑ

Σταματούν την προμήθεια ραδιοφαρμάκου για την εξέταση PET/CT πέντε πάροχοι του ΕΟΠΥΥ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ο ΕΟΠΥΥ καλείται να βρει λύση για την προμήθεια ραδιοφαρμάκου, απαραίτητου για την εκτέλεση της απεικονιστικής εξέτασης PET/CT, αφού από την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 οι πέντε μεγάλοι πάροχοι του Οργανισμού που καλύπτουν το 90% των ασθενών, σταματούν να το αγοράζουν με ίδια χρήματα.

Την προηγούμενη Παρασκευή (10/05/2019), οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής για τις οποίες απαιτείται χρήση ραδιοφαρμάκων (ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, METROPOLITAN, ΥΓΕΙΑ), απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο του Οργανισμού, Βασίλη Πλαγιανάκο, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το θέμα που έχει ανακύψει αναφορικά με το ραδιοφάρμακο. Την Τετάρτη (15/05/2019) έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των παρόχων και του κ. Πλαγιανάκου.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα φάρμακα αλλά και τα ειδικά υλικά, το clawback του ραδιοφαρμάκου το επωμίζονται οι πάροχοι που εκτελούν την εξέταση. Σύμφωνα με τα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2018 στην κατηγορία Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο, το όριο δαπάνης ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ έναντι 6.900.000 ευρώ το 2017. Για το πρώτο εξάμηνο του 2018, καταλογίστηκε clawback στις εταιρείες, στην κατηγορία Υπηρεσίες Διαγνωστικών Εξετάσεων και πράξεων και στην υποκατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας «Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο», 46,15% επί της υποβαλλόμενης δαπάνης. Η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 9.000.000 ευρώ, επομένως η επιβάρυνση για τις εταιρείες θα είναι μεγαλύτερη των 4.000.000 ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές στο CNN Greece.

11.500 εξετάσεις σε ετήσια βάση

Στην επιστολή τους, οι πάροχοι επισημαίνουν ότι η δαπάνη για το 2019 θα είναι επίσης αυξημένη καθότι το ραδιοφάρμακο υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 24% ενώ έως τον Ιανουάριο του 2019 υπαγόταν σε ΦΠΑ 6%. Με δεδομένη τη ζήτηση των 11.500 εξετάσεων σε ετήσια βάση, το συνολικό κόστος για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου θα φτάσει στα 10.000.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από τα όρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο κοστίζει πάνω από 800 ευρώ για κάθε εξέταση, με την τιμή του να είναι υψηλή σε σχέση με το εξωτερικό, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης από την Επιτροπή HTA του υπουργείου Υγείας. Επίσης, υπάρχει ένας μόνο προμηθευτής του συγκεκριμένου ραδιοφαρμάκου στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι πάροχοι.

Οι εταιρείες καταβάλλουν προς τον προμηθευτή άμεσα την αξία αγοράς του ραδιοφαρμάκου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Στα υποβαλλόμενα από τις εταιρείες τιμολόγια προς τον Οργανισμό για την αποζημίωση της αξίας των ραδιοφαρμάκων, δεν περιλαμβάνεται κέρδος. Όπως τονίζουν οι πέντε ιατρικοί όμιλοι, επιδοτούν τελικά άμεσα με μετρητά και την αξία της εξέτασης, αφού αποζημιώνονται με περικοπή άνω του 45%. Επίσης, είναι η μοναδική περίπτωση που το clawback δεν επιστρέφει στο δημόσιο αλλά είναι υπέρ του παραγωγού του ραδιοφαρμάκου.

Οι πέντε πάροχοι του ΕΟΠΥΥ ζητούν την επαναφορά του συστήματος αποζημίωσης της αξίας των ραδιοφαρμάκων (pet/ct) ξεχωριστά από τις Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 113385/ΦΕΚ Β 35(14.01.2015 ΥΑ). Επίσης, ζητούν άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 και του 2019, ώστε για το αμιγώς ιατρικό μέρος της εξέτασης/Ιατρική Πράξη (χωρίς δηλαδή το ραδιοφάρμακο) να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Οι πέντε πάροχοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ αποδεχόμενοι τους ασφαλισμένους για την εκτέλεση των πράξεων της εξέτασης pet/ct, όμως από την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου από τον πάροχο παραγωγής καθότι οι εταιρείες αδυνατούν πλέον να αγοράζουν με ίδια χρήματα τα ραδιοφάρμακα, όπως τονίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης