Αποκλειστικό: Χρειάστηκαν 11 χρόνια για να απελαθεί ένας Αλγερινός κακοποιός
Καμία άλλη περίπτωση στα χρονικά δεν υπήρξε που να χρειάστηκαν 11 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει τελικά το ελληνικό κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες να απελάσουν από τη χώρα έναν παράτυπο μετανάστη, ο οποίος, μάλιστα, είχε εκτίσει και ποινή φυλάκισης για κακουργηματικές πράξεις.
Ο Αλγερινός με τα τρία διαφορετικά επίθετα, τα εννέα διαφορετικά μικρά ονόματα και τις τρεις διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης, είχε μπει παράνομα στη χώρα το 2008. Συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία και χρειάστηκε επιμονή 11 χρόνων για να απελαθεί στη χώρα του.
Έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του και ενώ ο ίδιος δεν συνεργαζόταν για να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα και χώρα καταγωγής, αναγκαστικά αφήνεται ελεύθερος με εντολή να αναχωρήσει εντός τριών μηνών μονός του για τη χώρα του, όπως προβλέπετε. Από εκείνη τη στιγμή, όμως, και μετά ο Αλγερινός ξεκινά – ελεύθερος πλέον – την παράνομη δράση του στην Ελλάδα.
Αρχικά συλλαμβάνεται για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών. Καταδικάζεται και με συγχώνευση ποινών αφήνεται ελεύθερος λίγους μήνες αργότερα. Και ενώ το δικαστήριο διατάζει την απέλασή του, εκείνος εξαφανίζεται για να συλληφθεί και πάλι για διακεκριμένη κλοπή και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, πάλι συγχώνευση ποινών και πάλι ελεύθερος. Οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν έχουν να κάνουν με Παλαιστίνιο ή με Αλγερινό, καθώς ο ίδιος αρνείται να αποκαλύψει τα πραγματικά του στοιχεία. Ξανασυλλαμβάνεται το 2013, το 2015 και τελικά αποφυλακίζεται το Μάρτιο του 2018 από τις φυλακές Τρικάλων, αφού μπαίνει τέλος στις ποινικές εκκρεμότητες με τις συγχωνεύσεις.
Οι Αρχές Ασφαλείας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αλλοδαπών που τόσα χρόνια προσπαθεί να τον απελάσει, δεν χάνει χρόνο και τον μεταφέρει την επόμενη κιόλας μέρα της αποφυλάκισής του, στο προξενείο της Παλαιστίνης, όπου δεν αναγνωρίζεται ως πολίτης της συγκεκριμένης χώρας. Δυο ημέρες μετά τον μεταφέρουν στο προξενείο της Αλγερίας, όπου αναγνωρίζεται ως πολίτης τους, αλλά ο ίδιος αρνείται να συνεργαστεί και να αποκαλύψει τα αληθινά του στοιχεία και άρα δεν μπορούν να του εκδοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο ίδιος γνώριζε ότι όταν κάποιος συλληφθείς δεν συνεργάζεται, τότε επιστρέφει στις φυλακές με εντολή παράτασης της κράτησης για δυο μήνες.
Τελικά, μετά από 11 χρόνια στις 7 Μαΐου 2019 η Ελλάδα κατάφερε να κλείσει κάθε πιθανή νομική διέξοδο που θα ανακάλυπτε ο Αλγερινός για να παραμείνει στην χώρα. Μάλιστα, στο ταξίδι της απέλασης έπρεπε να τον συνοδεύσουν 3 αστυνομικοί, καθώς μόνο με αστυνομική συνοδεία οι αεροπορικές εταιρίες κάνουν δεκτούς επιβάτες με ποινικό παρελθόν.
Η περίπτωση αυτή, πάντως, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια την πολυπλοκότητα των διαδικασιών απέλασης, ακόμα και ποινικών αλλοδαπών. Μάλιστα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας ανέφερε το περιστατικό στην ημερίδα Defenseworld 2019, περιγράφοντας τη δυσκολία αλλά και την επιμονή που πρέπει να διαθέτουν οι ελληνικές υπηρεσίες για τη διαδικασία επιστροφών που -όπως φαίνεται- μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.