Φωτιά Μάτι: Στο «φως» νέα ντοκουμέντα για την τραγωδία
Η τραγωδία στο Μάτι έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με την έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Παπαχελάς και η οποία θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει νέες πτυχές της τραγωδίας, μέσα από τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτών με τις Αρχές τις κρίσιμες εκείνες ώρες που φλόγες κατάκαιγαν τα πάντα.
Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των ανθρώπων που καίγονταν και οι απαντήσεις των αρμοδίων για «υπομονή»... όλες οι επικοινωνίες της Πυροσβεστικής την 23η Ιουλίου, η μάχη με τις φλόγες, τα μοιραία λάθη και οι δύσκολες αποφάσεις αποκαλύπτονται απόψε.
Παράλληλα, νέες ολιγωρίες και λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι, έρχονται στο «φως» και από τον εμπειρογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων και πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, Ανδριανό Γκουρμπάτση.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκουρμπάτσης, η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή της δικαστικής έρευνας και στο πλαίσιο προσπάθειας συσκότισης και απόκρυψης όλης της πραγματικής αλήθειας αλλά και συγκάλυψης των ευθυνών της απέκρυψε, μεταξύ άλλων σκόπιμα από τη σχετική δικαστική έρευνα, την πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη και τις συνέπειες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018, αρχικά στην Κινέττα και στη συνέχεια στο Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι επιχειρησιακή παράλειψή της.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, από τις 17 Αυγούστου 2018 στην Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή του, είχε επισημάνει ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική.
Και εξηγεί ότι αν είχε συμβεί αυτό, θα είχαν ενημερωθεί με ακριβή και σωστό τρόπο οι αρμόδιοι φορείς και θα υπήρχε ορθή αρχική πληροφόρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων πριν την άφιξή τους και η ασφαλής κινητοποίηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ώστε να επιτευχθεί γρήγορα ο έλεγχος της φωτιάς.
Και από αυτό -σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση- «καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο πάντα σε επιχειρησιακό επίπεδο και μάλιστα σε επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών παίζει η οργάνωση εναέριας επιτήρησης (περιπολιών) με εναέρια μέσα και ειδικότερα με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης, δηλαδή με εκείνα τα κρατικά πτητικά μέσα, τα οποία σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και αεροπυρόσβεση στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς».