ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Έχει λήξει η θητεία του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Απόφαση βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Γ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε πως δεν μπορεί να ασκεί πλέον τα καθήκοντα του, καθώς η θητεία του έχει λήξει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι δεδομένη η αντικατάσταση του κ. Ρακιντζή, καθώς την τελική απόφαση θα την λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Ρακιντζής ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2004 και η θητεία του έληξε τον Σεπτέμβριο του 2009. Έκτοτε παρέμεινε σιωπηρά στη θέση αυτή, αφού καμία κυβέρνηση δεν προέβη στην αλλαγή του προσώπου του γενικού επιθεωρητή, ούτε εξέδωσε πράξη ανανέωσης της θητείας του.

Το Γ' τμήμα, κατά πλειοψηφία έκρινε ότι δεν είναι κατ΄ αρχή επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων.\

Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να συνεχιστεί μόνο εφόσον κριθεί ότι ήταν τέτοιες οι συνθήκες που καθιστούσαν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Επιθεωρητή από το υπουργικό συμβούλιο «και πάντως, όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης