Στον ανακριτή ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών»
Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα Παρασκευή, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης για την πολύκροτη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Για την ίδια υπόθεση έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και για τον δικηγόρο Θεόδωρο Παναγόπουλο.
Οι δικηγόροι, που διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισµένου Γιώργου Αντωνόπουλου, κρίθηκαν από τον εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αδικηµάτων, κάτι που οδήγησε και στην έκδοση των ενταλµάτων σύλληψης.
Οι διάλογοι που εμπλέκουν τον Λυκουρέζο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, ο κοριός της αντιτρομοκρατικής έχει καταγράψει συνομιλία του εγκεφάλου της μαφίας των φυλακών με συγκρατούμενό του. Σε αυτή, αναφέρεται και το μικρό όνομα του κ. Λυκουρέζου:
«Μπράβο η κοπέλα, γιατί αυτή μου έχει ζητήσει εμένα 5.000 και εμείς έχουμε δώσει μόνο 1.700… Μου λέει ότι πρέπει να είσαι εκεί παρών, γιατί θα μιλήσουν και ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος (σ.σ. τα μικρά ονόματα των δύο ποινικολόγων). Και εκεί σε κάποια φάση θα πρέπει να σηκωθώ εγώ για να πω τα λόγια μου. Κατάλαβες;».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διάλογος αυτός είναι μια πρόβα που κάνανε για το τι έπρεπε να πουν -σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Αλβανοί κακοποιοί, καθ’ υπόδειξη των δικηγόρων- στο δικαστήριο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
Σε έναν άλλο διάλογο γίνεται η εξής αναφορά:
Ότι ο κ. Αλέξανδρος ζήτησε 2.000, γιατί έχει ανάγκη για 2.000, εγώ ζήτησα πέντε, εσύ ζήτησες τρία. Τώρα εντάξει, εγώ που είμαι Αλβανός, να το πιστέψετε ότι ζητήσαμε πέντε εκατομμύρια, γιατί είπα λάθος πέντε χιλιάρικα. Πέντε εκατομμύρια. Και ο Αλέξανδρος έχει ανάγκη για δύο εκατομμύρια;
Σημειώνεται ο ποινικολόγος θα παραμείνει όλο το βράδυ στη ΓΑΔΑ και το πρωί της Παρασκευής θα οδηγηθεί στον ανακριτή.
Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, έξω από τη ΓΑΔΑ, ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, εξέφρασε την ελπίδα, η σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου να μην είναι αποτέλεσμα οποιαδήποτε πολιτικής σκοπιμότητας.
Όπως είπε, το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Λυκουρέζου στερείται κάθε λογικής αιτιολογίας, καθώς είναι επώνυμο πρόσωπο με γνωστά στοιχεία και μόνιμο τόπο διαμονής. «Τον φέρουν ότι συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση από το 2014, αργά το θυμήθηκαν κάποιοι», τόνισε.
«Δεν έχει καμία σχέση με όσα ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς. Δεν τους γνωρίζει καθόλου (τους κακοποιούς), δεν έχει σε καμία επαφή, δεν έκανε επισκεπτήρια στις φυλακές, δεν υπάρχουν συνομιλίες», σημείωσε.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Οι κατηγορίες σχετίζονται με το σκέλος της έρευνας που αφορά την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώην δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ το 2014.
Η υπόθεση εκδικάζεται αυτές τις ημέρες σε δεύτερο βαθμό.
Οι δύο δικηγόροι είχαν εκπροσωπήσει μέχρι και πριν λίγες ημέρες τον πρώην δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ, Γιώργο Αντωνόπουλο στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του.
Σημειώνεται πως είναι ο τέταρτος δικηγόρος, που συλλαμβάνεται για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών.
Υπόμνημα - «βόμβα» του Αντωνόπουλου
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη σύλληψη του Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε μάλιστα υποβάλει υπόμνημα – βόμβα διά του συνηγόρου του.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημα του, εμπλέκει μεταξύ άλλων, αποδίδοντας βέβαια στον καθένα διαφορετικό ρόλο, τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ως πρόεδρο της Βουλής, το χρονικό διάστημα για το οποίο κάνει αναφορά στο όνομα του, τον δικηγόρο και πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο, τους δικηγόρους Θεμιστοκλή Σοφό (σ.σ. αντιπρόεδρο σήμερα του ΔΣΑ), Ηλία Αναγνωστόπουλο, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Θεόδωρο Παναγόπουλο.
Επικαλούμενος και διάφορες μαρτυρίες, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρεται σε μια σειρά από περιστατικά τα οποία, όπως υποστηρίζει, καταδεικνύουν ότι πίσω τη δική του προφυλάκιση «εξυφαινόταν ένα ζοφερό παρασκήνιο πολλών ετών, με χρόνο έναρξης το 2011 όταν "έσκασε" σε πρώτο στάδιο η διερεύνηση του σκανδάλου της Energa».
Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Αντωνόπουλος τότε, δρούσε υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου, ως δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ.