ΣΦΕΕ: Θέσπιση εμβολιαστικών στόχων και ένταξη της δαπάνης των εμβολίων στην Πρόληψη
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, η οποία έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γιορτάζεται φέτος το διάστημα 24-30 Απριλίου 2019. Είναι αφιερωμένη στους «Ήρωες», τους φορείς και τα άτομα που συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη των εμβολίων, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στην ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπενθυμίζει τη σημασία του εμβολιασμού στην εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων (διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο αριθμό θανάτων που προκαλούνται ακόμη και σήμερα από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία. Επίσης, εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Στη χώρα μας, από τον προηγούμενο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, 364 άτομα νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων μόνο το 15% είχε εμβολιαστεί, ενώ καταγράφηκαν 130 θάνατοι από γρίπη. Επίσης, από το 2017 έχουν εκδηλωθεί πάνω από 3.000 κρούσματα ιλαράς. Εξίσου ανησυχητική είναι η καταγραφή, κάθε χρόνο 580 κρουσμάτων φυματίωσης.
«Ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση για την ανθρώπινη ζωή και συμβάλλει στη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης μολυσματικών νοσημάτων και ιογενών λοιμώξεων. Οι δράσεις όλων δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στην ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού, αλλά να αποτελούν αφετηρία σχεδιασμού μακρόχρονης πολιτικής για την πρόληψη» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.
Θέσπιση εμβολιαστικών στόχων και επάρκεια
Για πρώτη φορά φέτος, ο ΣΦΕΕ δημιούργησε ένα κείμενο θέσεων με τίτλο «Η σημασία της πρόληψης μέσω του Εμβολιασμού», για να επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Η θέσπιση εμβολιαστικών στόχων και η δημιουργία συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των εμβολιασμών είναι μέτρα που μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η επάρκεια των εμβολίων δεν είναι αυτονόητη, καθώς συχνά εμφανίζονται ελλείψεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η ανάπτυξή τους είναι μία σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία διαφέρει σημαντικά από την ανάπτυξη των συμβατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Οι υψηλές απαιτήσεις σε θέματα ποιότητας και η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής τους επηρεάζουν τις παραγόμενες ποσότητες οι οποίες αρκετές φορές δεν φθάνουν να ικανοποιήσουν τις υγειονομικές ανάγκες. Παράλληλα, η εμφάνιση συγκυριακών κινδύνων, δημιουργεί επιπλέον ανάγκες, η κάλυψη των οποίων απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες από τις προγραμματισμένες.
Ένταξη της δαπάνης των εμβολίων στην Πρόληψη
Οι εταιρείες - μέλη του ΣΦΕΕ, κάθε χρόνο καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη διάθεση επαρκούς ποσότητας εμβολίων, ώστε να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας. Ωστόσο, το κόστος αυτής της προσπάθειας καλύπτεται από τις εταιρείες μέσω των υπέρμετρων υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback), που προέκυψαν μετά από τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνει ο Σύνδεσμος.
Παράλληλα, η Ελλάδα δαπανά για την πρόληψη μόλις το 1,3% των συνολικών δημόσιων δαπανών για την υγεία, τη στιγμή που στα συστήματα υγείας των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, η ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα, η δαπάνη για τον εμβολιασμό φτάνει σχεδόν τα 5 δολάρια κατά κεφαλήν – τη χαμηλότερη ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ.
«Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη ευθύνης. Τα εμβόλια, προλαμβάνουν, δεν θεραπεύουν και συνεπώς, θα πρέπει να ενταχθούν σε ξεχωριστό προϋπολογισμό πρόληψης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το κόστος των εμβολίων στη χώρα μας υπολογίζεται στα 118 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 1,3% της δημόσιας χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημητρίου.
Η ένταξη της δαπάνης του εμβολιασμού σε κονδύλια πρόληψης, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αναδείξει τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας και θα εντείνει τις προσπάθειες όλων σε δράσεις που στόχο έχουν την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό θα οδηγήσει σε μακρόχρονα οφέλη για το σύστημα και την υγεία του πληθυσμού. Παράλληλα, θα διασφαλίσει και τη βιώσιμη χρηματοδότηση της πρόληψης, η οποία, όπως αναφέρεται στη Σύσταση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναδειχθεί ως επιδιωκόμενος στόχος για κάθε κράτος-μέλος, τονίζει ο Σύνδεσμος.