ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί

EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ζημιές αρκετών εκατομμυρίων έχουν υποστεί τρεις δήμοι της Κρήτης μετά την κακοκαιρία της 6ης Απριλίου που έπληξε την περιοχή.

Χθες το μεσημέρι, με απόφασή του ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Σητείας, Ιεράπετρας και Φαιστού.

Τουλάχιστον ένας μήνας χρειάζεται για να μπει μία… τάξη στη Σητεία

Από την περασμένη βδομάδα η δημοτική αρχή της Σητείας βρίσκεται επί… ποδός για να λυθούν τα δεκάδες προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββάτου.

«Η καταγραφή των προβλημάτων έχει ξεκινήσει ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για να λυθούν τα προβλήματα. Την Παρασκευή έχουμε έκτακτο συντονιστικό στο οποίο οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων θα μας φέρουν εγγράφως τις ζημιές και καταστροφές που υπάρχουν στις περιοχές τους. Σίγουρα, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, πρόκειται συνολικά για ζημιές κάποιων εκατομμυρίων και εκτιμώ ότι θέλουμε τουλάχιστον έναν μήνα για να μπει μια τάξη», ανέφερε μιλώντας στο cretapost.gr, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης.

Στρατός και ναυτικό βοηθούν στον καθαρισμό παραλιών

Η Σητεία έχει αρκετές περιοχές που αποτελούν τουριστικά θέρετρα ωστόσο οι παραλίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις.

«Προσπαθούμε να οργανώσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε παραλίες, δεδομένου ότι ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον καθαρισμό στο Βάι και την Ανάληψη ενώ οργανώνουμε τις παρεμβάσεις μας στις υπόλοιπες παραλίες όπως στο Μακρύ Γυαλό, τον Γούδουρα, τα Πιλαλήματα, Πισκοκέφαλο κτλ. Σήμερα θα μας βοηθήσει η στρατιωτική μονάδα της Σύρου αλλά και άνδρες από τη ναυτική βάση», επεσήμανε ο κ. Πατεράκης.

Μεγάλα προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο

Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η θεομηνία της 6ης Απριλίου είναι οι καταστροφές που υπέστησαν αρκετά σημεία στην αγροτική οδοποιία του δήμου Σητείας.

«Από τη πρώτη στιγμή έγινε παρέμβαση με μηχανήματα του δήμου αλλά και ιδιωτικά για να απεγκλωβιστούν και τα τελευταία σπίτια που είχαν αδυναμία σύνδεσης με τους κεντρικούς άξονες. Από σήμερα – μετά την απόφαση του περιφερειάρχη να χρηματοδοτήσει τη μίσθωση των μηχανημάτων – κάνουμε μία κατανομή ώστε να χρησιμοποιηθούν πολλά μηχανήματα και να δημιουργήσουμε πολλά μέτωπα παρέμβασης σε όλο το δήμο για την συντήρηση και την επισκευή του αγροτικού δικτύου», ανέφερε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Παράλληλα, σταδιακά λύνονται τα προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης ενώ άμεσα ξεκινούν οι επισκευές στα κατεστραμμένα κέντρα δίκτυα άρδευσης.

Έτοιμα δύο τεχνικά δελτία 1,3 εκατομμυρίων ευρώ

Ήδη έχουν ετοιμαστεί από την δημοτική αρχή της Σητείας δύο τεχνικά δελτία ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για παρεμβάσεις σε αγροτική οδοποιία και δίκτυα άρδευσης.

«Έχουμε έτοιμα δύο τεχνικά δελτία που καταθέσαμε. Το πρώτο στο υπουργείο Εσωτερικών – μετά από συμφωνία που είχαμε – ύψους ενός εκατομμυρίου που προβλέπει παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία, την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης – που χρειάζονται πάρα πολλά, εξαιτίας κατολισθήσεων – και μία μεγάλη παρέμβαση στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής. Το δεύτερο δελτίο θα στείλουμε από την πλευρά της ΔΕΥΑΣ, ύψους περίπου 300.000 ευρώ, στην περιφέρεια για χρηματοδότηση που αφορά την επισκευή αντλητικών συστημάτων για την ύδρευση αλλά και στα αντλιοστάσια των βιολογικών Σητείας και Παλαικάστρου», επεσήμανε ο κ. Πατεράκης.

Αποκλεισμένες περιοχές στο δήμο Ιεράπετρας

Αποκλεισμένες παραμένουν ακόμα περιοχές στον δήμο της Ιεράπετρας που έχει πληγεί τεράστιες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββάτου.

Από την Κυριακή τα μηχανήματα και συνεργεία του δήμου αλλά και της περιφέρειας βρίσκονται στους δρόμους και προσπαθούν να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο.

«Υπάρχουν τεράστια προβλήματα τόσο στους αγροτικούς δρόμους όσο και τους περιφερειακούς. Οι κατολισθήσεις ήταν πολλές και τρέχουμε από την πρώτη στιγμή να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Ωστόσο, υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές όπως στην Καλαμοκαμιά αλλά και στο σημείο μεταξύ Μαλών και Χριστού», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης, τονίζοντας παράλληλα πως έχουν καταστραφεί δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης του δήμου ενώ τα θερμοκήπια παραμένουν πλημμυρισμένα.

«Έριξε πάρα πολύ νερό μέσα σε λίγες ώρες. Τα θερμοκήπια είναι ακόμα πλημμυρισμένα ενώ υπάρχουν τεράστιες ποσότητες λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις που προσπαθούν οι ιδιοκτήτες με τη βοήθεια του δήμου να απομακρύνουν. Παράλληλα, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης είναι κατεστραμμένα και ετοιμάζουμε τεχνικά δελτία για να χρηματοδοτηθούν τα έργα», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλαντζάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές κοστολογούνται – σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας – πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 μέρες για να μπει μία… πρώτη τάξη στο δήμο.

«Αυτό που ελπίζουμε βέβαια είναι να μην βρέξει γιατί αν ζήσουμε κάτι τέτοιο – ακόμα και μικρότερης έντασης – δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί», επεσήμανε ο κ. Καλαντζάκης.

Έλλειψη προσωπικού στο δήμο Φαιστού – Περιμένουν τεχνικούς από το υπουργείο

Αρκετές καταστροφές όμως προκλήθηκαν και στο δήμο Φαιστού κατά τη διάρκεια της θεομηνίας της 6ηςΑπριλίου.

«Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο το οποίο έχει τεράστιες καταστροφές αλλά και σε αγροτικές καλλιέργειες», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δήμο είναι πως δεν υπάρχει προσωπικό.

«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως δεν έχουμε προσωπικό κι έχουμε ζητήσει – μετά από συνεννόηση του υπουργού κ. Σπίρτζη – να μας στείλουν τεχνικό προσωπικό από το υπουργείο Υποδομών να κάνουμε καταγραφή των ζημιών και καταστροφών που έχει υποστεί ο δήμος Φαιστού», ανέφερε σχετικά ο κ. Αρμουτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταστροφές στο δήμο Φαιστού προκλήθηκαν εξαιτίας του ότι δεν είχαν αποκατασταθεί οι ζημιές που είχε υποστεί το οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία του 2015.

«Πρέπει να ξέρετε ότι, εδώ, στο δήμο Φαιστού είχα πρόβλημα από τις πλημμύρες του 2015 καθώς δεν έγιναν οι αποκαταστάσεις. Τώρα, με τις νέες πλημμύρες, το πρόβλημα διογκώθηκε και πλέον πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις», τόνισε ο κ. Αρμουτάκης και συνέχισε: «Περιμένουμε το συνεργείο για να γίνει μία πλήρης καταγραφή των προβλημάτων από οδικό δίκτυο μέχρι αρδευτικό και δίκτυο ύδρευσης. Βέβαια, αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα, θέλει χρόνο. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να κάνουμε μία καλή καταγραφή ώστε να υπάρχει το υπόβαθρο για να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης