Τεταμένο το κλίμα στα Διαβατά: Επεισόδια με μετανάστες, δακρυγόνα και χημικά
Ένταση επικράτησε στα Διαβατά, όπου έχουν κατασκηνώσει περισσότεροι από 300 μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.
Τα επεισόδια άρχισαν όταν ομάδα μεταναστών προσπάθησε να περάσει προς τη Συμμαχική Οδό, η οποία είναι κλειστή.
Εκεί συνάντησαν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ένταση, όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του voria.gr, ομάδα μεταναστών άρχισε να πετά πέτρες προς τα ΜΑΤ, τα οποία απάντησαν με χρήση χημικών και δακρυγόνων.
Ένας πρόσφυγας έχει προσαχθεί μάλιστα από τις Aρχές, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
Και νωρίτερα ωστόσο προκλήθηκαν επεισόδια όταν ομάδες προσφύγων και μεταναστών άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Όπως ανέφεραν στη ThessNews, τις επόμενες ώρες προτίθενται να συγκεντρωθούν στο σημείο και άλλοι μετανάστες, τόσο από άλλες δομές φιλοξενίας, όσο και από τη δομή Αναγνωστοπούλου, με απώτερο στόχο, όπως είπαν, αύριο το πρωί να ξεκινήσουν για την Ειδομένη, ώστε να διέλθουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές, είτε στα διαμερίσματα, ή στα ξενοδοχεία από όπου ήρθαν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι είναι κουρδόφωνοι οι οποίοι οργανώθηκαν μέσα από το διαδίκτυο από διάφορα σημεία της χώρας, από δομές από τα Οινόφυτα, ακόμα και την Κρήτη.
Τόνισε, δε, ότι εφόσον θελήσουν να επιστρέψουν, αυτό θα γίνει οργανωμένα με λεωφορεία.
Έκκληση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής
Έκκληση προς τους αιτούντες άσυλο που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε καραβάνι προς τα σύνορα «να μην ξεφύγουν από τα όρια της νομιμότητας» κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη συγκέντρωση προσφύγων έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών». Οι ίδιες πηγές καλούν τους επωφελούμενους «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».
Προειδοποίηση για τους κινδύνους των παράτυπων μετακινήσεων από Ύπατη Αρμοστεία και ΔΟΜ
Εξάλλου, στην έκδοση προειδοποίησης σχετικά με «ψευδείς πληροφορίες και φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» έχουν προχωρήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Αιτία αποτέλεσε η διασπορά της φήμης μέσω των σόσιαλ μίντια ότι προγραμματίζεται οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στα βορειοδυτικά σύνορα προκειμένου να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, με την υποστήριξη θεσμικών φορέων και ανθρωπιστικών οργανώσεων.
«Με αφορμή την ενημέρωση που κυκλοφορεί εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθώς μέρα με τη μέρα η φημολογία δυνάμωνε εκδώσαμε προειδοποίηση για τους κινδύνους των παράτυπων μετακινήσεων και διαψεύδουμε τη σχετική φημολογία», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας, Στέλλα Νάνου.
Στην προειδοποίηση, που εκδόθηκε σε έξι διαφορετικές γλώσσες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί τους δεν ενθαρρύνουν τις παράτυπες μετακινήσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες. «Οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων σύλληψη, κράτηση, αποχωρισμό από την οικογένεια, ακόμα και θάνατο», σημειώνεται. Επίσης, διευκρινίζεται ότι υπάρχουν και πιθανές νομικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινητοποιήσεις, όπως το να μείνουν χωρίς κατάλυμα, φαγητό και άλλες βασικές υπηρεσίες. Καλούνται δε οι πρόσφυγες να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους και τις ζωές των μελών της οικογένειάς τους, ιδίως των παιδιών. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι οι ελληνικές αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι άλλες οργανώσεις μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη με ασφαλή και νόμιμο τρόπο. Αντίθετα, ότι οι πληροφορίες που διακινούνται από ανεπίσημες πηγές, στη συγκεκριμένη περίπτωση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι συχνά παραπλανητικές ή τελείως λανθασμένες.
Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν βγάλει και άλλες πλατφόρμες ενημέρωσης προσφύγων, όπως το Mobile Info Team και το Refugee.info.