ΕΛΛΑΔΑ

«Μαμά, τράκαρα και σκότωσα ένα κοριτσάκι»: Προειδοποίηση για νέα τηλεφωνική απάτη

Pixabay

Στιγμές αγωνίας έζησε μία 52χρονη μητέρα από το Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία παρολίγον να πέσει θύμα νέας απάτης. Άγνωστοι την κάλεσαν για να την πληροφορήσουν ψευδώς πως ο γιος της προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, γνωστό κύκλωμα κάνει τέτοια τηλεφωνήματα προσπαθώντας να αποσπάσει χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους. Τα μέλη του κυκλώματος τηλεφωνούν σε πολίτες παριστάνοντας κάποιον αστυνομικό ή άλλο κρατικό λειτουργό.

Η 52χρονη μητέρα μίλησε στο τοπικό μέσο για την κλήση που δέχθηκε και αφορούσε τον γιό της.

Όπως είπε έλαβε μία κλήση από κάποιον που υποτίθεται ότι ήταν ο γιος της. «Ήταν σοκαρισμένος. Έκλαιγε πάρα πολύ. Μου έλεγε: "Μαμά, τράκαρα και σκότωσα ένα κοριτσάκι". Έκλαιγε ένας νεαρός σε κατάσταση σοκ - ηθοποιία τέλεια βέβαια - και μου ανέφερε όλα αυτά. Η φωνή που άκουγα δεν ήταν ακριβώς η ίδια με αυτήν του γιου μου. Από το αρχικό σοκ που ένιωσα, όμως, και επειδή κατάλαβα ότι ήταν σε κατάσταση πανικού, δεν μπορούσα να σιγουρευτώ ότι δεν επρόκειτο για τον γιο μου. Στη συνέχεια της τηλεφωνικής κλήσης παίρνει το τηλέφωνο ένας άλλος κύριος - ο υποτιθέμενος αστυνομικός - ο οποίος μου ανέφερε μάλιστα και όνομα και επίθετο αλλά και αστυνομικό τμήμα, λέγοντάς μου ότι ο γιος μου έχει εμπλακεί σε ατύχημα και ότι σκότωσε ένα κοριτσάκι».

Συνεχίζοντας την παράθεση των γεγονότων η γυναίκα είπε: «Μέσα στο αρχικό σοκ, τον ρώτησα αν ο γιος μου είναι καλά. Εκείνος μου έδινε να μιλήσω με τον γιο μου και η κλήση συνεχίστηκε με τους δύο να μου μιλάνε εναλλάξ. Ο γιος έκλαιγε και φώναζε: “Μαμά, βοήθησέ με σε παρακαλώ”. Όταν πήρε το τηλέφωνο ξανά ο υποτιθέμενος αστυνομικός μου είπε ότι υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα. Του είπα “να έρθω στην Πάτρα” - εκεί σπουδάζει ο γιος μου - “να δούμε τι θα κάνουμε”. Όμως, όταν άρχισε να μου λέει πως το ζήτημα μπορεί να λυθεί χωρίς να χρειαστεί να μεταβώ στην Πάτρα, άρχισα να υποψιάζομαι. Προφανώς θα έλεγε κάτι για χρήματα, όμως δεν πρόλαβε. Η κόρη μου ήταν δίπλα μου την ώρα του τηλεφωνήματος. Ενώ συνέχιζα να τους μιλάω, έκανα νόημα στην κόρη μου να πάρει τηλέφωνο τον γιο μου. Ευτυχώς ο γιος μου απάντησε στην κλήση μας άμεσα και έτσι η καρδιά μου ηρέμησε. Ρωτάω τον γιο μου: “Παιδί μου, είσαι καλά;” και μου λέει “μαμά, καλά είμαι”. Τότε κατάλαβα πως επρόκειτο για το γνωστό πλέον κύκλωμα, οπότε και αποκρινόμενη σε αυτούς που προσπάθησαν να με εξαπατήσουν, είπα: “Αλήτη, θα πάω στην Αστυνομία” και του κλείνω το τηλέφωνο».

Πώς δρα η σπείρα

Η σπείρα έχει εξαπατήσει αρκετά άτομα ανά τη χώρα. Το σενάριο που χρησιμοποιούν διαφοροποιείται ανάλογα με την κατάσταση.

Προσποιούνται τον αστυνομικό ή κάποιον άλλο κρατικό λειτουργό και τηλεφωνούν με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας σε κάποιο δήθεν τροχαίο.

Στο τροχαίο, φυσικά, εμπλέκουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο του ανθρώπου στον οποίο τηλεφωνούν. Πολλές φορές μάλιστα, για να γίνουν πιο πειστικοί, συνεργός τους προσποιείται στο τηλέφωνο τον συγγενή τους που... ουρλιάζει από πόνο και ζητά άμεσα να παραδοθούν τα χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης