ΕΛΛΑΔΑ

Οικογενειακός γιατρός: Νέο δικαστικό «μπλόκο» στον θεσμό

Οικογενειακός γιατρός: Νέο δικαστικό «μπλόκο» στον θεσμό
pixabay

Νέο δικαστικό «μπλόκο» στον οικογενειακό γιατρό, καθώς δικαιώθηκε ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας και άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα για να ακυρωθεί ο νόμος που προωθεί το υπουργείο Υγείας και τους επιβάλλει να γίνουν οικογενειακοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες του θεσμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», η πρώτη θετική απόφαση για τον ιατρικό κλάδο αφορά 64 γιατρούς της Αττικής ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες δικαστικές αποφάσεις. Και αυτό γιατί δεκάδες γιατροί έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες προσφυγές.

Ουσιαστικά, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου απαγορεύει στο υπουργείο Υγείας να εξαναγκάσει το ιατρικό προσωπικών Κέντρων Υγείας και άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από τον Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής (ΣΕΥΠΠΦΥ) μετά την απόφαση:

«Με αυθαιρεσίες δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, η 1η Υγειονοµική Περιφέρεια Αττικής είχε αποστείλει «φύλλα πορείας» σε γιατρούς πολλών µονάδων ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού. Όμως η νέα αυτή δικαστική τροπή βάζει και νέα εµπόδια στα κυβερνητικά σχέδια για την υλοποίηση του θεσµού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος βέβαια παρουσιάζει ούτως ή άλλως εγγενή προβλήµατα.

Ταυτόχρονα, συνδέεται άµεσα και µε τις δηµόσιες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που πρέπει να διαθέτουν οικογενειακό γιατρό. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να «βαφτίσει» οικογενειακούς τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, ενώ άµεσα προωθεί και νέα προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών στις ΤΟΜΥ.

Μέχρι στιγµής, οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί που έχουν συνάψει σύµβαση µέσω του ΕΟΠΥΥ δεν ξεπερνούν τους 700 σε όλη τη χώρα, ενώ και στις ΤΟΜΥ οι γιατροί είναι περίπου 500. Και το πρόβληµα συνεχίζει να είναι η εξυπηρέτηση των περίπου 10 εκατ. ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν δωρεάν θα πρέπει είτε να αναζητήσουν οικογενειακό γιατρό σε δηµόσια µονάδα, δηλαδή παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο, όπου δεν υπάρχει χρέωση, είτε να βρουν ελεύθερο ραντεβού σε έναν από τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς µέσω του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός µάλλον σπάνιο.

∆ιαφορετικά, για να επισκεφθούν γιατρό των τριών αυτών ειδικοτήτων θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την επίσκεψη από την τσέπη τους, ανάλογα µε τη χρέωση που κάνει ο κάθε γιατρός. Αξιοσηµείωτο είναι ότι, µε βάση τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό, στον οποίο και θα πρέπει να εγγραφούν ώστε να αποκτήσουν ατοµικό φάκελο υγείας.

Ατομικός φάκελος

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει ανάγκασαν το υπουργείο Υγείας να προβεί σε νομοθετική αλλαγή, βάσει της οποίας δεν απαιτείται μόνο οικογενειακός γιατρός από δημόσια ΤΟΜΥ ή ιδιώτης με σύμβαση του ΕΟΠΥΥ για να δημιουργηθεί ο ατομικός φάκελος του ασφαλισμένου.

Έτσι, οι πολίτες μπορούν πλέον να απευθύνονται και σε ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να τους εγγράψουν στο νέο σύστημα και να τους δημιουργήσουν τον ατομικό φάκελο υγείας.