Τι αλλάζει στα «κόκκινα δάνεια» (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά)
Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου, τα Ειρηνοδικεία έκαναν δεκτές τις αιτήσεις των πολιτών που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής των στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών δανείων προκειμένου να ενταχθούν στο παλαιό καθεστώς προστασίας, του λεγόμενου Νόμου Κατσέλη.
Με την είσοδο στο 2016 γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που οδήγησε τους δανειολήπτες να σπεύσουν να ενταχθούν στο παλαιό καθεστώς προστασίας.
Εντούτοις, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για το τι θα γίνει με όλα τα δάνεια (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Σύμφωνα με το νέο νόμο που έχει περάσει από την Βουλή, κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των distress funds συνολικά 250.000 ακίνητα. Όμως, από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει νέα διαβούλευση για: τα στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων (ο νόμος θα καθορίζει ποιές επιχειρήσεις με βάση τζίρο και προσωπικό) και τα καταναλωτικά δάνεια.
Από την ψήφιση του νόμου και μετά δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Έτσι,όπως είχε γράψει η Ημερησία τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο, όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρίες – distress funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους από 15/2/2016 θα μεταπωλούνται σε funds και στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας.
Tο καθεστώς με τα κόκκινα δάνεια
Ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια (38%) δεν εξυπηρετείται και το ύψος τους φθάνει τα 39 δις ευρώ. Περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έχουν δανειστεί με εγγυήσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να τα χάσουν. Σε πολλές περιπτώσεις μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποθηκεύσει την προσωπική τους περιουσία ή ακόμη και την α΄κατοικία τους και τώρα κινδυνεύουν να πωληθεί σε distress fund. Στο "κόκκινο" βρίσκονται και περί τις 30.000-50.000 δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
Το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία
Περισσότεροι από 20 μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με υποχρεώσεις γύρω στο 1,5 δις αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τα δάνεια τους.
Νέος νόμος στα "σκαριά"
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, διαβεβαίωσε ότι πριν τις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει νέος νόμος, που θα προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές. «Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε.
Διαβεβαιώσεις Σταθάκη
Διαβεβαιώσεις ότι και ο «Νόμος Σταθάκη» (4346/2015) που ισχύει από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2016, προστατεύει αποτελεσματικά ως προς την πρώτη κατοικία τους πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας θέλοντας να καθησυχάσει όσους κάνουν ουρές στα Ειρηνοδικεία για να υπαχθούν στο «Νόμο Κατσέλη».
Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, εξέδωσε ανακοίνωση για το «Νόμο Σταθάκη» στην οποία αναφέρει περιληπτικά το πλαίσιο προστασίας που προσφέρει στους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής:
Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη), το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% (οικογενειακό εισόδημα –δύο ενήλικες– από 23.500 έως 46.500 ευρώ – δύο ενήλικες με τέσσερα παιδιά), τότε η πρώτη κατοικία προστατεύεται, καθώς ο νόμος προτρέπει την αναδιάρθρωση των δανείων με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και προσφέρει πλήρη δικαστική κάλυψη.
Εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις (αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 120.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών, δυνατότητα που δεν προβλεπόταν κατά το προγενέστερο καθεστώς.
Αυστηρότερα τα κριτήρια του νόμου Σταθάκη
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κριτήρια για την υπαγωγή στο νόμο Σταθάκη θα είναι αυστηρότερα τόσο σε εισοδηματικό όσο και σε περιουσιακό επίπεδο από το νόμο Κατσέλη και άρα θα μπαίνουν λιγότεροι στην προστασία του.