Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο Καθαρά Δευτέρα η Βαρβάκειος και η αγορά του Ρέντη
Ανοικτά θα παραμείνουν σήμερα (10/03) το βράδυ, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, η ψαραγορά της Βαρβακείου και η Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη προκειμένου να κάνουν, όσοι επιθυμούν, τις τελευταίες αγορές τους για τα Κούλουμα.
Τα περισσότερα καταστήματα στην Κεντρική Αγορά του Καταναλωτή στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στου Ρέντη (ΟΚΑΑ) θα μείνουν ανοικτά σήμερα μέχρι τις 12 τη νύχτα, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 6 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 2 το μεσημέρι, αλλά κάποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν συνέχεια ανοικτά μέχρι αύριο το μεσημέρι. Το ωράριο των καταστημάτων έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του οργανισμού.
Η κεντρική ιχθυαγορά στη Βαρβάκειο θα ανοίξει στις 9 το βράδυ και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοικτά συνεχώς μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.
Ανοιχτά θα είναι όμως την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σε σχέση με το προηγούμενο έτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού με είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της γενικής γραμματείας, η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.
Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.
Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα.
Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.
Σημειώνεται ότι οι τιμές της λαγάνας, σύμφωνα με το σωματείο των αρτοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», θα πωλείται ακριβότερα σε ποσοστό από 10% έως και 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής και την αδυναμία των βιοτεχνών να απορροφήσουν το σύνολο της αύξησης.
Δείτε αναλυτικά τις τιμές:
Η υψηλή διατροφική αξία των θαλασσινών
Στην ηλεκτρονική σελίδα του οργανισμού και στην ενότητα "ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ" έχει αναρτηθεί κείμενο για την υψηλή διατροφική αξία των θαλασσινών από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής:
Τα θαλασσινά αποτελούν αγαπημένη τροφή πολλών ανθρώπων λόγω της ιδιαίτερης και «ντελικάτης» γεύσης τους. Στα θαλασσινά ανήκουν τα μαλάκια όπως είναι τα χταπόδια, οι σουπιές, τα καλαμάρια και τα οστρακοειδή π.χ. οι γαρίδες, τα μύδια κ.α. Τα θαλασσινά εκτός από τη ξεχωριστή τους γεύση, χαρακτηρίζονται και ως πολύ θρεπτικές τροφές.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Μια ποσότητα θαλασσινών, περίπου 90 γραμμαρίων, μας εφοδιάζει με το 30-40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη τους είναι πιο εύπεπτη από εκείνη του κρέατος, καθώς τα θαλασσινά περιέχουν λιγότερο συνδετικό ιστό.
Όσον αφορά τα λιπαρά, σε γενικές γραμμές τα θαλασσινά είναι φτωχά σε ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τα περισσότερα οστρακοειδή περιέχουν λιγότερο από 5% λίπους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαρών που περιέχονται σε αυτά είναι πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά, κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα, δηλαδή δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του και πρέπει να τα λάβουμε μέσω της τροφής. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση τόσο στο καρδιαγγειακό, όσο και στο νευρικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, λιπιδίων και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ένα θέμα που προκύπτει με τα θαλασσινά είναι εκείνο της χοληστερόλης.
Πολλοί θεωρούν ότι τα θαλασσινά θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, αλλά η χοληστερόλη των τροφίμων επηρεάζει σε μικρό βαθμό τη χοληστερόλη του αίματος.
Εκτός από μακροθρεπτικά συστατικά, τα θαλασσινά είναι πλούσια και σε μικροθρεπτικά συστατικά. Τα θαλασσινά περιέχουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο και βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D και βιταμίνη Β12. Ειδικά σε περιόδους νηστείας, τα θαλασσινά είναι μια καλή επιλογή καθώς μας εφοδιάζουν με βιταμίνη Β12, την οποία τη λαμβάνουμε μόνο από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο αιμοποιητικό σύστημα.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή, στη φύλαξη και στο μαγείρεμα των θαλασσινών καθώς είναι ιδιαίτερα ευπαθή τρόφιμα.
Καταρχάς θα πρέπει να είστε προσεκτικοί από πού τα προμηθεύεστε. Τα θαλασσινά θα πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και να μην έχουν άλλες περίεργες οσμές. Τα οστρακοειδή τα οποία είναι σπασμένα δεν τα επιλέγουμε και όσα δεν ανοίγουν κατά το μαγείρεμα δεν τα καταναλώνουμε. Τέλος, αν αγοράζετε κατεψυγμένα θαλασσινά ακολουθείστε πάντα τις αναγραφόμενες οδηγίες για την απόψυξη και το μαγείρεμα του προϊόντος.
Συμβουλές στους καταναλωτές
Εντείνει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα. Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, οι καταναλωτές τρώνε συγκεκριμένα νηστίσιμα τρόφιμα, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα. Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παρατίθενται από τον ΕΦΕΤ ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:
- Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα, τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τέλος τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Για τα αποψυγμένα αλιεύματα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.
- Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
- Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Οι καταναλωτές τα βρίσκουν στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας), τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Επίσης, πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
- Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. Οι καταναλωτές όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.
- Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.