ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη πτήση «μυστήριο»: Κρατικό αεροσκάφος της Βενεζούλας προσγειώθηκε στην Αθήνα

Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Για δεύτερη πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας που προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών τηςλατινοαμερικανικής χώρας, Χόρχε Αρεάσα, κάνει λόγο δημοσίευμα του κυριακάτικου τύπου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», στις 28 Φεβρουαρίου 2019, στις 12:39 το μεσημέρι, ένα δεύτερο αεροσκάφος τύπου Falcon 2000ΕΧ, με τα διακριτικά YV3360, που φέρεται να ανήκει και αυτό στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA και χαρακτηρίζεται ως κυβερνητικό, εντοπίζεται να πετά πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, πλησίον της Κρήτης, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν και εκείνο προσγειώθηκε σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο.

Δύο ώρες αργότερα από την εμφάνιση του σκάφους αυτού, γίνεται γνωστό πως το Falcon YV2486 της κυβέρνησης Μαδούρο έχει εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, στις 2 Μαρτίου.

Η εφημερίδα επικαλείται ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, προερχόταν από το Άμπου Ντάμπι.

Είχε προηγηθεί η Γενεύη, όπου στις 27 Μαρτίου ο κ. Αρεάσα συμμετείχε σε σύνοδο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, αρκετά σημεία της διαδρομής του επίμαχου αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα.

Το ζητούμενο είναι τι απέγινε τελικά το δεύτερο βενεζουελάνικο αεροσκάφος, ενώ ανεξάρτητα από το γεγονός εάν κι αυτό προσγειώθηκε ή όχι σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο, επικρατεί προβληματισμός, καθώς τα δύο αεροσκάφη της Βενεζουέλας, εντοπίζονται να προσεγγίζουν τη χώρα μας, σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση βγάζει τόνους χρυσού από τη χώρα και φυγαδεύει αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα γύρω από την προσγείωση του πρώτου Falcon στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παραδέχθηκε πως πράγματι στην Αθήνα προσγειώθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας, στο οποίο επέβαινε ο εκπρόσωπος του Νικολάς Μαδούρο που κατέβηκε στην αίθουσα VIP για συναντήσεις.

«Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους, κ. Χόρχε Αρεάσα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» παραδέχθηκε ότι εκείνος συνάντησε τον κ. Αρεάσα στο αεροδρόμιο, χωρίς όμως να πει ποιοι άλλοι βρίσκονταν μαζί του.

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε, μέσω «διαρροών», πως ο κ. Αρεάσα δεν συνάντησε κανέναν στην Αθήνα.

«Είναι αρκετά βλακώδες να σκεφτεί κανείς ότι σε μια πτήση αυτών των διαστάσεων μεταφέρεται χρυσός και ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κουβαλάει το χρυσό για να τον βγάλει από τη χώρα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τόρες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο κ. Τόρες δεν έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα από το ελληνικό κράτος ως πρέσβης, επειδή δεν έχει την αναγνώριση της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση), όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας του.

«Ο Μαδούρο χρησιμοποιεί την Ελλάδα για πώληση χρυσού»

Υπενθυμίζεται ότι στις 05/03/2019 ο βουλευτής της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, Χοσέ Γκέρα, είχε καταγγείλει πως η Αθήνα αποτελεί μέρος του σχεδίου του Νίκολας Μαδούρο για την πώληση του χρυσού της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, συνολικά 8 τόνοι χρυσού εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας ενώ απουσίαζε ο διοικητής της.

Αντιμέτωπο με βαθιά κρίση πληθωρισμού και ισοτιμίας. το Καράκας πωλεί χρυσό από τα αποθέματά του ώστε να αποκτήσει «σκληρό» συνάλλαγμα για τις εισαγωγές του.

Ο Χοσέ Γκέρα άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως «ενδιάμεσος» σε αυτή την υπόθεση. Ενώ τόνισε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι εύκολο να προσγειωθούν κυβερνητικά αεροσκάφη, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Είναι πολύ κακό η Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να στηρίζει μια δικτατορία», σχολίασε σε άλλο ο Χοσέ Γκέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης