Η γραφειοκρατία καθυστερεί τις έρευνες υδρογονανθράκων
Κόντρα για το αν υπάρχουν ή όχι καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης - κύρωσης των συμβάσεων μεταξύ Δημοσίου και επενδυτών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΕΝΕ, ο πρώην υπουργός, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που άνοιξε τον φάκελο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων στη χώρα μας, έφερε το παράδειγμα των δύο παραχωρήσεων «Νότια» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης που έχουν αναλάβει οι εταιρείες της κοινοπραξίας Total - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια»: «Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν καθυστερήσεις άνω των έξι μηνών όταν ενδιαφέρονται αξιόπιστες εταιρείες» παρατήρησε ο Μανιάτης και συνέστησε:
Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μονογραφή των συμβάσεων και μετά να ανατεθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες. Πρέπει να τρέχουν παράλληλες διαδικασίες για να μειώσουμε τον χρόνο, όπως το κατάφερε π.χ. η Αίγυπτος στο κοίτασμα Zohr, όπου μέσα σε 2,5 χρόνια ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ταυτόχρονα κατασκευάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου που μεταφέρει 5 δισ. κ.μ. από το κοίτασμα στην Αίγυπτο.
Στον αντίποδα ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε την έκπληξή του για την κριτική περί καθυστερήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δέχεται να γίνει «σύγκριση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο».
Ο υπουργός ανέφερε ότι το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017 και η μονογραφή των συμβάσεων έγινε έναν χρόνο μετά. Πρόσφατα υπεβλήθη η περιβαλλοντική μελέτη η οποία, όπως σημείωσε, θα πρέπει, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τρεις μήνες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους όλες οι πλευρές. Ακολουθεί η διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο μήνες και τέλος η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.