ΕΛΛΑΔΑ

Προσλήψεις στην Υγεία: 10.000 μόνιμες θέσεις - Ποιους αφορά

EUROKINISSI

Προσλήψεις στη δημόσια Υγεία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Ειδικότερα, για την επόμενη τετραετία ανακοινώθηκαν συνολικά 10.000 μόνιμες προσλήψεις, εκ των οποίων 4.000 γιατροί και 6.000 νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Από αυτές, οι 2.500 (1.000 γιατροί, 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019. Οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Στη σχετική διαδικασία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον πολυετή και ετήσιο στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο προβλέπει ο νόμος 4590/19, που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Υγείας είναι ο πρώτος φορέας που ανταποκρίθηκε στην εγκύκλιο της κ. Ξενογιαννακοπούλου της περασμένης Παρασκευής, που καλεί τα υπουργεία να αποστείλουν έως τις 29 Μαρτίου τα αιτήματά τους σε τακτικό και έκτακτο προσωπικό.

«Οι προσλήψεις αυτές αποδεικνύουν έμπρακτα τη μεγάλη προτεραιότητα και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποσκοπούν να κρατήσουν όρθιο το κοινωνικό κράτος στη χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης», σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι αυτές οι προσλήψεις είναι μέρος των 9.000 που θα πραγματοποιηθούν το 2019 και επιτυγχάνονται χάρη στην αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», που ισχύει από φέτος.

Για «πολύ μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία του δημοσίου συστήματος υγείας και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας και στο κοινωνικό κράτος», έκανε λόγο ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας πως «οι προσλήψεις δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας». Όπως ανέφερε, προτεραιότητα θα δοθεί στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές όλης της χώρας, με προτεραιότητα σε τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας μαζί με τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι αυτό αποτελεί έναν αναπτυξιακό προγραμματισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας «που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει πρώτα από όλα τις δομές του κοινωνικού κράτους». Σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν επιλέγει να παραχωρήσει υπηρεσίες, δομές και υψηλή τεχνολογία του δημόσιου συστήματος υγείας στον ιδιωτικό τομέα, όπως παλαιότερα με τους εργολάβους καθαριότητας, τη σίτιση κ.λπ., αλλά μέσα από αυτές τις προσλήψεις θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με πολύ πιο αξιοπρεπή τρόπο, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας έναντι του ιδιωτικού τομέα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης