ΚΑΤ: Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το θάλαμο όπου απανθρακώθηκε ο 53χρονος ασθενής
«Αυτοψία» στο ΚΑΤ και στο θάλαμο στον οποίο ξέσπασε πυρκαγιά το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ασθενής, πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας στο ΚΑΤ, όπως και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας διαθέτουν μόνο δέκα νοσοκομεία και όχι για όλα τα κτήρια, επισημαίνει.
Για το θάνατο του 53χρονου, ο οποίος νοσηλευόταν στο θάλαμο του 4ου ορόφου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:
«Ο ασθενής νοσηλευόταν ένα εικοσαήμερο και είχε υποβληθεί πριν από μία εβδομάδα σε χειρουργική επέμβαση, καθ’ ότι έφερε πολλαπλά τραύματα από άγριο ξυλοδαρμό που είχε υποστεί. Ήταν τοξικομανής και εμφάνιζε έντονα ψυχιατρικά προβλήματα. Γι’ αυτό και με ιατρική εντολή περιορίζονταν τα χέρια με ελαστικούς επιδέσμους, για να μην βγάζει τον ορό του που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική φλέβα.
Περίεργα είναι τα αίτια της πυρκαγιάς τα οποία διερευνώνται από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία καθ’ ότι λίγα λεπτά πριν, στο θάλαμό του βρισκόταν η βοηθός θαλάμου και τον τάιζε χωρίς να υποπέσει στην αντίληψή της κάτι. Αρκετά εύφλεκτα αντικείμενα που βρίσκονταν στο δωμάτιό του ήταν άθικτα.
Η φωτιά έσβησε με την έγκαιρη επέμβαση των νοσηλευτών και των γιατρών πριν έρθει η Πυροσβεστική. Όπως επισημάναμε και στο διοικητή του νοσοκομείου, υπήρχαν παραλήψεις στο νοσοκομείο που πρέπει άμεσα να διορθωθούν.
Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ψυχίατρο εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν έχει οργανική θέση ψυχιάτρου, θα μπορούσε όμως να προσλάβει έναν επικουρικό ψυχίατρο καθ’ ότι νοσηλεύει πολλά περιστατικά που έχουν ψυχική νόσο. Το περιστατικό αφού δεν διέθετε ψυχίατρο θα μπορούσε να μεταφερθεί και να παρακολουθείται η μετεγχειρητική του πορεία σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει ψυχιατρική κάλυψη (π.χ Σισμανόγλειο) ή θα μπορούσε να φυλάσσεται από προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου.
Πώς όμως να συμβεί αυτό όταν είναι τρεις ή τέσσερις στη βάρδια για όλο το νοσοκομείο; Το νοσοκομείο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας καθ’ ότι δεν διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης και ενεργητικής πυρασφάλειας (σωληνώσεις στην οροφή που θα ρίχνουν αυτόματα νερό) και όχι μόνο δεν υπήρχε πυρανίχνευση και πυρασφάλεια στο νοσοκομείο, αναγόμωση και συντήρηση στους πυροσβεστήρες έχει να γίνει από το 2016, ενώ θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο.
Οι λιγοστοί νοσηλευτές και γιατροί οι οποίοι κατέσβησαν έγκαιρα την πυρκαγιά δεν μπορούν να εργάζονται με τέτοιες επισφαλείς συνθήκες» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.