Φόρουμ Δελφών: Επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, με συναίνεση και χωρίς αποκλεισμούς
Να γυρίσει σελίδα πάση θυσία η Ελλάδα, επιστρέφοντας στην κανονικότητα, με ίσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, την αγορά εργασίας, την οικονομία, αλλά και τον πολιτισμό και τις αδιαμφισβήτητες αξίες και την ιστορία της, τόνισαν πολλοί από τους διακεκριμένους ομιλητές που βρέθηκαν στους Δελφούς τις προηγούμενες ημέρες στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ.
Η ανάγκη για μία νέα εποχή, χωρίς αποκλεισμούς, αφήνοντας πίσω ουσιαστικά την γκρίζα –με ποικίλους τρόπους- Μνημονιακή πραγματικότητα, αλλά και για μία εθνική συναίνεση, με «πάντρεμα» της Πολιτείας με την επιχειρηματικότητα, είναι πλέον επιτακτική, κάτι σαν την… ανάσα μας. Μπορεί όμως να γίνει πράξη αυτό;
Όταν στην Ελλάδα παλεύουμε ακόμη για τα αυτονόητα, όπως για το γεγονός, ότι 1 στους 3 εργαζόμενους εργάζεται σε δουλειά κατώτερη των προσόντων του, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, πώς μπορούμε να παλέψουμε για τα πιο μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα;
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι η αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που διαθέτουν οι απασχολούμενοι και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των θέσεων εργασίας.
Η αναντιστοιχία αυτή μπορεί να λάβει οριζόντια μορφή, στην περίπτωση που οι απασχολούμενοι διαθέτουν προσόντα σε διαφορετικό γνωστικό πεδίο από αυτά που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των θέσεων εργασίας, αλλά και κάθετη μορφή, όταν τα προσόντα των απασχολουμένων είναι υψηλότερου ή χαμηλότερου επιπέδου από αυτά που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των θέσεων εργασίας».
Σύμφωνα με το τελευταίο report του κορυφαίου οργάνου της βιομηχανίας, «Η αναντιστοιχία προσόντων οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως, σε τομείς της οικονομίας που δεν είναι έντασης γνώσης και δεύτερον στην απουσία σύνδεσης μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».
Αφού επιλύσουμε επομένως τα βασικά αυτά ζητήματα (μεταξύ άλλων), θα έρθει ίσως η ώρα να πάμε και στα πιο σοφιστικέ, όπως είναι η καινοτομία, η έρευνα και οι κλινικές μελέτες, πεδία, τα οποία μπορούν να αποδώσουν σπουδαίους καρπούς για την πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τους Έλληνες ασθενείς.
Φαρμακευτική καινοτομία με σχέδιο και όραμα
Για τη Φαρμακευτική καινοτομία και το μέλλον της αλλά και για το αποτύπωμά της στην οικονομία, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της βιοφαρμακευτικής Abbvie κ. Πασχάλης Αποστολίδης στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αλλά και για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στην ψήφο εμπιστοσύνης της AbbVie στην ελληνική οικονομία μέσα από την επιλογή της εταιρείας να εγκαταστήσει στην Ελλάδα τον κόμβο κλινικής έρευνας για 12 χώρες της νότιας Ευρώπης.
«Η φαρμακευτική καινοτομία αλλάζει καθημερινά την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Νέες θεραπείες δίνουν πλέον λύσεις σε ασθένειες που μέχρι χθες θεωρούσαμε ανίκητες και χιλιάδες ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης με στόχο να καλύψουν μικρά ή μεγαλύτερα θεραπευτικά κενά. Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούμε να φέρουμε το μέλλον ένα βήμα πιο κοντά στους Έλληνες ασθενείς, μπορούμε να καταστήσουμε την Ελλάδα κόμβο έρευνας και ανάπτυξης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινωνική και οικονομική υπεραξία για τη χώρα μέσα από μια νέα συνεργατική και συμπληρωματική σχέση μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματικότητας. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να εργαστούμε με σχέδιο και όραμα. Είμαι βέβαιος ότι αν η Ελλάδα πιστέψει στις δυνατότητές της το παράδειγμα της AbbVie δεν θα είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βιοφαρμακευτικής Abbvie στη χώρα μας.