Τσικνοπέμπτη 2019: Όλη η Ελλάδα μια απέραντη… ψησταριά!
Newsroom
Σε κλίμα γιορτής, χαράς και ξέφρενου γλεντιού, οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες της χώρας γιόρτασαν σήμερα την Τσικνοπέμπτησε κάθε γειτονιά με πολλή μουσική, παράδοση και κέφι.
Η γιορτή ξεκίνησε από νωρίς, καθώς από τη 1:00 το μεσημέρι σε κεντρικά σημεία της Αθήνας εκδηλώσεις και δρώμενα μύησαν το κοινό στην παράδοση της Αποκριάς και τους παρέσυραν όλους στους ρυθμούς του καρναβαλιού.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ράνια Μελιανού, προϊσταμένη του τμήματος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και συντονίστρια των αποκριάτικων δρώμενων «όπως κάθε χρόνο, ο δήμος Αθηναίων γιορτάζει την Αποκριά με 65 δωρεάν εκδηλώσεις όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της πόλης. Κάθε χρόνο την Τσικνοπέμπτη γιορτάζει κι η Αθήνα όπως όλη η Ελλάδα και ειδικά για σήμερα έχουμε λαογραφικές χορευτικές ομάδες στο δρόμο με συνοδεία οργάνων, ελπίζοντας να ξεσηκώσουμε τους περαστικούς και να ξεχαστούν για λίγες ώρες και να παρασυρθούν στον ρυθμό του καρναβαλιού. Εξάλλου, όλοι μας το έχουν ανάγκη να ξεφύγουν αυτές τις μέρες είτε είναι εργαζόμενοι, κάτοικοι, τουρίστες της Αθήνας».
Με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος στη 1:00 το μεσημέρι, η ομάδα ορχηστικής τέχνης «Βάκχαι» εμφανίστηκε με παραδοσιακές φορεσιές και κρουστά. Οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία να χορέψουν και να διασκεδάσουν μαζί τους στον πεζόδρομο Ερμού, κατόπιν στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ η ομάδα κατέληξε στην Πλάκα.
Από τα ψησίματα και την τσίκνα της ημέρας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου στήθηκαν ψησταριές, ενώ στους δρόμους ξεχύθηκαν μασκαράδες, χορεύοντας και διασκεδάζοντας.
Και φυσικά, κάθε πόλη της Ελλάδας γιόρτασε με το δικό της τρόπο την πιο αγαπημένη μέρα της Αποκριάς με πολύ κρέας, φαγητό και ξέφρενο γλέντι.
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών. Είναι γνωστή και ως «Κρεατινή», λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατοςπου χαρακτηρίζει τη μέρα.
Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο και έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.
Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Τα κρέατα συνδυάζονται – όπως γίνεται σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της – και με κατανάλωση ποτού. Και τα δύο σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.
Στην Ελλάδα είναι πολλές και διαφορετικές οι παραδόσεις που έχουν αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή για τον εορτασμό της ημέρας. Χαρακτηριστικά, στην Ξάνθηπραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, στην Κομοτηνήκαψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Αποκριάς), ενώ στις αλάνες των Σερρώνανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.