ΕΛΛΑΔΑ

«Παράθυρο» για διορισμούς καθηγητών χωρίς αξιολόγηση

EUROKINISSI// ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τον δρόμο για τον διορισμό συμβασιούχων σε θέσεις πανεπιστημιακών, χωρίς τη συνηθισμένη διαδικασία αξιολόγησης και εκλογής από άλλους πανεπιστημιακούς άνοιξε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, όπως γράφει η «Καθημερινή».

Όπως κοινοποιήθηκε από την Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με το ΦΕΚ Γ 1586/31-12-18 διορίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 23 εργαστηριακοί συνεργάτες (ωρομίσθιοι συμβασιούχοι) των ΤΕΙ Αθήνας Πειραιά (τα οποία συγχωνεύθηκαν για να δημιουργηθεί το ΠΑΔΑ), που είχαν πρόσφατα προσφύγει στα δικαστήρια, σε θέσεις μελών ΔΕΠ στο ΠΑΔΑ χωρίς εκλεκτορικά. Για οκτώ από αυτούς, μάλιστα, ο διορισμός είναι αναδρομικός.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, οι διορισμοί έγιναν μετά από δικαστική απόφαση με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 για μετατροπή ετήσιων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, τη στιγμή που από το Π.Δ. εξαιρούνταν οι καθηγητές. Το ΠΑΔΑ δεν προσέβαλε τη δικαστική απόφαση.

Τελικώς, οι 23 εργαστηριακοί συνεργάτες του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που με δικαστική απόφαση έγιναν αορίστου χρόνου διορίζονται σε θέσεις λεκτόρων εφαρμογών στο ΠΑΔΑ χωρίς να έχουν αξιολογηθεί από εκλεκτορικό σώμα με βάση το άρθρο 20 ν. 4452/2017 που τους τοποθετεί σε προσωποπαγή θέση καθηγητών εφαρμογών.

Επίσης, σύμφωνα με την αναφορά, ο ν. 4521/2018 (άρθρο 4δ) τους δίνει το δικαίωμα εξέλιξης σε θέση μέλους ΔΕΠ, αφού τους εξομοιώνει με τους εκλεγμένους από εκλεκτορικά σώματα λέκτορες εφαρμογών (πρώην καθηγητές εφαρμογών ΤΕΙ), βάζοντάς τους όλους μαζί σε προσωποπαγείς θέσεις. Οι εκλεγμένοι καθηγητές εφαρμογών ΤΕΙ έχουν εκλεγεί και έχουν καταλάβει τακτική θέση μετά τον 2916/2001 (ανωτατοποίηση ΤΕΙ) από εκλεκτορικά σώματα, στα οποία μετείχαν και καθηγητές πανεπιστημίων (μάλιστα δύο φορές αφού εκλέχθηκαν και μονιμοποιήθηκαν) με ανοικτές διαδικασίες και έχουν δικαίωμα εξέλιξης σύμφωνα με τον 4009/2011.

Με το ν. 4521/18 (άρθρο 4δ) μπαίνουν σε προσωποπαγή θέση λεκτόρων εφαρμογών και εξομοιώνονται από το άρθρο 4δ του ν. 4521/2018 με τους εργαστηριακούς συνεργάτες αορίστου χρόνου που προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν και μετατράπηκε η σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου. Μετά την εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες προσφυγές για μονιμοποιήσεις στα ΑΕΙ χωρίς ανοιχτές διαδικασίες εκλογής.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο «νέο» Πανεπιστήμιο, το οποίο απορρόφησε το ΤΕΙ Ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης