6.000 κεραυνοί και άνεμοι…142χλμ: Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» σε αριθμούς
Έντονα ήταν τα φαινόμενα που προκλήθηκαν σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησαλόγω της κακοκαιρίας «Ωκεανίς», που σάρωσε τη χώρα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο, όπου από την Κυριακή καταγράφηκαν περίπου 6.000 κεραυνοί από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σύμφωνα εξάλλου με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής είχαν καταγραφεί στην Αμοργό (84 χιλιοστά), στον Μόλυβο Μυτιλήνης (80 χιλιοστά), στη Νάξο (78), στο Κολυμπάρι Χανίων (70), στα Φαλάσαρνα Χανίων (68), στην Αγία Παρασκευή Μυτιλήνης (55), στη Σαντορίνη (48 χιλιοστά) και στη Χίο (44).
Ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στο Αιγαίο, ενώ ακόμη και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με το ΕΑΑ, το ρεκόρ έως το απόγευμα του Σαββάτου κατείχε η Παξιμάδα Καρύστου με ανέμους 142 χλμ/ώρα και ακολουθούσαν η Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα), ο Ρωμανός Πάτρας (119 χλμ/ώρα), η Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα), η Μακρινίτσα Μαγνησίας (109 χλμ/ώρα), η Πεντέλη (105 χλμ/ώρα) και η Λευκάδα (103 χλμ.ώρα).
Το γράφημα παρουσιάζει στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ένταση των ανέμων, το ύψος της βροχής και τον αριθμό των κεραυνών/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης