ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Όλες οι παγίδες στα τέλη για τα ακίνητα

EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Σοβαρές «αρρυθμίες» στη λειτουργία του Κτηματολογίου διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος χρειάστηκε να μεσολαβήσει για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού από τέλη κτηματογράφησης, το οποίο είχε πληρώσει ιδιοκτήτρια που στη συνέχεια προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των τελών έχουν ως αποτέλεσμα να χρεώνονται πρόσθετα ποσά στους ήδη επιβαρυμένους οικονομικά πολίτες, στους οποίους βεβαίως επιστρέφονται στη συνέχεια – αν και με καθυστέρηση – σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο εξακολουθεί να βρίσκεται στη φάση μετάβασης στο νέο καθεστώς, ενώ παράλληλα διανύει ένα από τα κρισιμότερα στάδια της διαδικασίας, δεδομένου ότι «τρέχει» ένα σημαντικό ποσοστό της κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας, δημιουργεί πρόσθετα βάρη στους πολίτες, γράφει η εφημερίδα «Έθνος».

Όπως επισημαίνεται στη σύνοψη της διαμεσολάβησης από το Συνήγορο του Πολίτη για καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Αρχής, σύμφωνα με τα έγγραφα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή, «κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης της ιδιοκτησίας της προσφεύγουσας, το ακίνητο εντοπίστηκε σε αστική περιοχή και καταβλήθηκε το ανάλογο τέλος κτηματογράφησης». Η ενδιαφερόμενη, ωστόσο, ελέγχοντας την καταγραφή του ακινήτου, διαπίστωσε ότι αυτό βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, με συνέπεια το τέλος κτηματογράφησης να είναι χαμηλότερο και να προκύπτει ένα ποσό αχρεωστήτως καταβληθέν.

Η ιδιοκτήτρια απευθύνθηκε εγγράφως με αίτηση, με ηλεκτρονικό μήνυμα και τηλεφωνικώς προς την Υπηρεσία χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση και για το λόγο αυτό προσέφυγε στο Συνήγορο την 1η Οκτωβρίου 2018.

«Κατά την άσκηση της διαμεσολάβησής του, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε κωλυσιεργία του Ελληνικού Κτηματολογίου στην εξέταση της εκκρεμούσας αίτησης, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, δεν είναι η μοναδική, με αποτέλεσμα τη μη εκκαθάριση και επιστροφή του οφειλόμενου ποσού» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Αρχής.

Ακολούθησε η επιστροφή του ποσού στην ιδιοκτήτρια από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσίων του Ελληνικού Κτηματολογίου, όπως ενημερώθηκε εγγράφως ο Συνήγορος στις 27 Νοεμβρίου 2018.

Η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει πως «με βάση την εμπειρία της, η μετάβαση του Κτηματολογίου υπό τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας στο καθεστώς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου έχει επιφέρει σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία του».

Πώς να αποφύγετε τα λάθη

Απαραίτητη κρίνεται η συμμετοχή του κοινού σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Η εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ακίνητης περιουσίας είναι υποχρεωτική είτε στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του φορέα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο σωστός εντοπισμός του ακινήτου, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να ελέγχουν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας καταθέτοντας αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων στην προανάρτηση ή αιτήσεις διόρθωσης / ενστάσεις, εάν διαπιστώσουν κάποιο σφάλμα στην ανάρτηση. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, θα πρέπει να αποδειχθεί η χρησικτησία.

Σε όλη τη διάρκεια της κτηματογράφησης είναι σημαντικός ο έλεγχος των εγγράφων που αποστέλλονται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο αλλά και η ενημέρωση του γραφείου κτηματογράφησης για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων επικοινωνίας των ιδιοκτητών.

Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης