Αναδρομικά: Εντός των επόμενων εβδομάδων η απόφαση του ΣτΕ
Εκδικάστηκαν σήμερα οι δέκα αναιρέσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά των δικαστικών υπαλλήλων που είχαν δικαιωθεί με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤ” τμήμα).
Για διατάραξη της δημοσιονομικής ισορροπίας και αύξησης της φορολογίας όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος, έκαναν λόγο οι συνήγοροι του Δημοσίου, προκειμένου να μην δοθούν τα δώρα - επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ, κ.λπ.
Κατά τη σημερινή συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών δώρων (13ο και 14ο μισθό) οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η περικοπή των επιδομάτων δεν θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση.
Η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου ανέγνωσε τις παραπεμπτικές αποφάσεις που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων, χωρίς όμως να εκφράσει κάποια θέση επί της υπόθεσης ως εισηγήτρια, καθώς δεν επιτρέπεται μετά την εδώ και χρόνια αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΣτΕ.
Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή επισήμαναν ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό», ενώ προχώρησαν σε σύγκριση μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρών, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.
Μάλιστα οι δύο συνήγοροι του Δημοσίου ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις, υπέρ των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων από το χώρο των νοσοκομείων, των διδασκάλων, κ.λπ.
Στον αντίποδα οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως το παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα, και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.
Η κατάργηση των δώρων έγινε επειδή το ήθελε η Μέρκελ , ανέφεραν οι δικηγόροι, κάτι που δεν έγινε ούτε επί Γερμανικής κατοχής, ούτε επί επταετίας. Το θέμα της περικοπής δεν είναι οικονομικό θέμα όπως θέλει να προβάλλουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, αλλά καθαρά νομικό, προσέθεσαν οι δικηγόροι των υπαλλήλων.
Για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι εύκολη η λύση των περικοπών των δώρων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών οι οποίες συνεχώς πλήττονται και μαστίζονται από την κρίση, όμως έτσι με το την τακτική αυτή παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές, όπως είναι της ισότητας και της αναλογικότητας) κάτι εξάλλου που έχει αναφερθεί στις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος, προσέθεσαν οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, κατά τη συζήτηση των υποθέσεων, η Εισηγήτρια κυρία Φιλοπούλου ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υποστήριξε την άποψη και εισηγήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι που κατήργησαν τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων (Δώρο Πάσχα, Δώρο Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) και γι’αυτό πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά και να τους καταβάλλονται εφεξής (“ex nunc”).