Κατώτατος μισθός: Η «ακτινογραφία» των αλλαγών στον εργασιακό τομέα
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, επηρεάζει χιλιάδες εργαζομένους που θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται. Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί στο CNN Greece τις αλλαγές που επιφέρουν οι αποφάσεις, απαριθμεί τους ωφελουμένους, εξηγεί ποιες κατηγορίες επωφελούνται περισσότερο και αναλύει πώς επιδρά η αύξηση αυτή στις επιχειρήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Καρούζος, ο κατώτατος μισθός «αναπροσαρμόζεται στα 650 ευρώ, χωρίς καμία τριετία, δηλαδή στα 546 καθαρά». Μέχρι σήμερα, ο κατώτατος μισθός διαμορφωνόταν «στα 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή 492 ευρώ καθαρά».
Ο εργατολόγος σημειώνει πως «μαζί με τον κατώτατο μισθό, αλλάζουν και επιδόματα που έχουν συνδεθεί με αυτόν» και αναλύει το πώς θα διαμορφώνεται το μηνιαίο ποσό που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με την συμπερίληψη των τριετιών.
«Στο ποσό των 650 ευρώ – μεικτά – θα μπορεί κάποιος να προσθέτει και τις τριετίες που έχει από προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε καθήκοντα. Οι τριετίες, όμως, σαν ανώτατο αριθμό, μπορεί να συνυπολογίζονται μόνο μέχρι τρεις, διότι με πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2016 η εξέλιξη των τριετιών έχει ‘’παγώσει’’. Αυτό σημαίνει ότι στα 650 ευρώ θα αθροίζεται επιπρόσθετα ένα ποσό 10% για κάθε τριετία που έχει συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος». Επίσης, όπως τονίζει, οι εργοδότες που αναγνωρίζουν το επίδομα γάμου θα πρέπει να καταβάλλουν ένα επιπλέον ποσό που «ισοδυναμεί με 10% επί του συνόλου του κατώτατου μισθού».
Κατώτατος μισθός: 650 ευρώ στην Ελλάδα, 600 στην Πορτογαλία – Οι φόροι αλλάζουν την εικόνα
Αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι οι νέοι έως και 25 ετών, σύμφωνα με τον κ. Καρούζο. Η ρύθμιση γενικώς «αφορά 880.000 μισθωτούς, περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στους οποίους περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση καθώς και απασχολούμενοι με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Όπως και περισσότερους από 280.000 εργαζομένους που αμείβονται με τα σημερινά ελάχιστα όρια του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού και 202.000 επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ ανέργους».
Ερωτώμενος εάν η αύξηση του κατώτατου μισθού θα βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων, απάντησε:
«Με δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου από το επόμενο έτος, θεωρώ ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι βραχυπρόθεσμη. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση αν καταργηθεί η μείωση του αφορολόγητου που έχει ψηφιστεί και θα ισχύσει το επόμενο έτος».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Γιάννης Καρούζος σημείωσε πως οι επιπτώσεις της αύξησης θα είναι σημαντικές για τις επιχειρήσεις και πρότεινε λύσεις στην κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους.
«Εκτός από τη βελτίωση, όμως, στο εισόδημα των εργαζομένων, οφείλω να παρατηρήσω πως θα υπάρξει μία σοβαρή επιβάρυνση σε επίπεδα μισθοδοτικού κόστους για τις επιχειρήσεις», είπε και εξήγησε πως οι επιχειρήσεις «έχουν ήδη υποστεί αύξηση σε όσους εργαζομένους υπάγονται σε κλαδικές συμβάσεις από τότε που αυτές κηρύσσονται υποχρεωτικές – η επιβάρυνση είναι της τάξης του 30% περίπου για κάθε εργαζόμενο. Το κόστος των επιχειρήσεων, εργασιακά, έχει επιβαρυνθεί».
Ο ίδιος πρότεινε στην πολιτεία τρεις λύσεις που θα μείωναν τις επιπτώσεις:
- «Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για εκείνους τους εργοδότες που αναγκάζουν τους εργαζομένους να μετατρέπουν τις συμβάσεις τους από 8ωρες σε 4ωρες και αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό για να εξοικονομήσουν χρήματα
- Να ενταθεί ο έλεγχος για την ασφαλιστοκοδιαφυγή, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα της μαύρης εργασίας, με αφορμή τη νέα ρύθμιση
- Να δημιουργηθούν απαλλαγές στις εταιρίες, φορολογικού περιεχομένου ή άλλου, ώστε να μειωθεί αυτή η πολύ σημαντική αύξηση στο μισθολογικό κόστος».