Θρίαμβος εκτός, πανωλεθρία εντός: Η Συμφωνία των Πρεσπών ενθουσιάζει και διχάζει
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων είναι το θέμα των ημερών. Απασχολεί τον παγκόσμιο Τύπο, έχει χαιρετιστεί από διεθνείς ηγέτες, όμως έχει διχάσει την εγχώρια πολιτική σκηνή – όπως, άλλωστε, είχε κάνει και πριν από το τελικό «ναι» από την Ολομέλεια. Η Συμφωνία είναι πλέον νόμος του κράτους, καθώς δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το κείμενο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό σχετικά με τη Συμφωνία, είναι η στήριξη που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστεροί σε μία πιθανή, κοινή υποψηφιότητα Αλέξη Τσίπρα – Ζόραν Ζάεφ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η Συμφωνία διχάζει την Ελλάδα
Στο εσωτερικό της Ελλάδας, από την άλλη, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Από την πρώτη στιγμή της υπερψήφισης της Συμφωνίας, έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά της Συμφωνίας, ενώ από το βήμα του ετήσιου συμποσίου του περιοδικού Economist, σημείωσε πως θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα έλεγα ποτέ κάποιον προδότη επειδή στηρίζει την Συμφωνία, ούτε θα υποστήριζα την βία που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες».
Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μειωθεί η ζημιά που προκαλείται στην χώρα ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην Συμφωνία και στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Εμείς έχουμε πλήρη ισχύ να προβάλλουμε βέτο υπέρ των συμφερόντων μας εφόσον δεν εξυπηρετούνται κατά την ενταξιακή διαδικασία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις που έκανε ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη εθνική ζημιά και απομείωση εθνικής κυριαρχίας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ δήλωσε πως «μόλις κ. Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών -με το στυλό που πήρε από τον κ. Καμμένο- βγήκε ο κ. Ζάεφ και χαιρέτισε τη συμφωνία ως Δημοκρατία της Μακεδονίας» προσθέτοντας πως «έτσι έπεσε και ο τελευταίος "φερετζές" των επιχειρημάτων υπέρ της συμφωνίας και φαίνεται το πόσο μεγάλη εθνική ζημιά και απομείωση εθνικής κυριαρχίας αυτή φέρνει».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νατοϊκή» και το «επίτευγμα» για το οποίο μιλά ο πρωθυπουργός αφορά «στη πραγματικότητα μια ακόμα βρώμικη αποστολή που ανέλαβε και ολοκλήρωσε στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του απέναντι στη κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» ανέφερε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε, ωστόσο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πιστώνεται την επίλυση ενός εθνικού ζητήματος με όρους εθνικού συμφέροντος και πατριωτικής ευθύνης», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπερασπίζεται με συνέπεια τη συγκεκριμένη θέση (σ.σ το περιεχόμενο της Συμφωνίας) από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90».
Παράλληλα, επέκρινε τη ΝΔ γιατί «έχει επιλέξει να πολιτεύεται διχαστικά με συνθήματα και ανιστόρητες αναφορές» και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επιλέγει να απευθύνεται σε παρωχημένα εθνολαϊκιστικά αντανακλαστικά ενός μέρους της κοινωνίας, στο θυμικό κάποιων άλλων, καλλιεργώντας τη μισαλλοδοξία χωρίς να θέλει να κάνει μια υπεύθυνη συζήτηση».
«Άλλο πατριωτισμός και άλλο πατριδοκαπηλεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης.
Παγκόσμιοι ηγέτες χαιρέτισαν τις εξελίξεις
Στον αντίποδα κινούνται οι αντιδράσεις των παγκόσμιων ηγετών σχετικά με την κύρωση. Ήδη από χθες τα συγχαρητήρια σχετικά με τις εξελίξεις ήταν πολλά. Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρησαν την ελληνική Βουλή.
Αμέσως μετά από τα συγχαρητήρια των Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ, τη συμφωνία χαιρέτισαν οι Ντόναλντ Τουσκ και Πιερ Μοσκοβισί.
Λίγη ώρα αργότερα ήρθαν τα συγχαρητήρια του Μάθιου Νίμιτς. «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη» τόνισε ο κ. Νίμιτς σε ανακοίνωσή του.
Την κύρωση της συμφωνίας χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος είπε πως προσβλέπει την ένταξη της γειτονικής χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία στο μέλλον.
«Χαιρετίζω την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής» τόνισε επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Το δικό της μήνυμα έστειλε και η Άνγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα» είπε η καγκελάριος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής δεξίωσης που παραθέτει πάντα για το νέο έτος στην εκλογική περιφέρειά της.
Για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή μίλησε με τη σειρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε λόγο για «όραμα, θάρρος και επιμονή» από πλευράς της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην προσπάθεια να επιλύσει το ονοματολογικό.
Συγχαρητήριο μήνυμα για τις Πρέσπες έστειλε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
«Συγχαρητήρια στους ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ‘Μακεδονίας’, Ζόραν Ζάεφ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια», έγραψε χαρακτηριστικά.