Διάλογος, διαφάνεια και εξέλιξη του ΗΤΑ για το σύστημα υγείας
Διάλογος, διαφάνεια και εξέλιξη του HTA (Αξιολόγηση Ιατρικής τεχνολογίας) καθώς η παρούσα μορφή δεν επαρκεί, είναι οι τρεις άξονες για τους οποίους επιμένει η φαρμακοβιομηχανία, ενόψει της δημιουργίας του συγκεκριμένου Οργανισμού, ο οποίος θα αξιολογεί και θα αποζημιώνει τις καινοτόμες θεραπείες.
Αυτό τόνισε εμφατικά χθες, στο συνέδριο της Boussias Communications και του Health Daily για τοHTA Conference, ο Διευθυντής Εταιρικών Αντώνης Καρόκης.Υποθέσεων της MSD Ελλάδας
Ο κ. Καρόκης ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ Βιομηχανίας και Υπουργείου Υγείας και σημείωσε ότι το HTA δεν οδηγεί πάντα στη μείωση του κόστους. Πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βελτίωση της αποδοτικότητας στην κλινική μελέτη και σίγουρα πρέπει να εξελιχθεί.
Στην Ευρώπη υπάρχει πανσπερμία κατηγοριοποιήσεων, ανέφερε στη συνέχεια ο ομιλητής και πρόσθεσε: Υπάρχουν συστήματα υγείας (cost effective) – άλλα που έχουν στο επίκεντρο τον βαθμό καινοτομικότητας και άλλες που εξετάζουν το καινούργιο φάρμακο και τι συνεισφέρει, άλλες με external ΗΤΑ. Πρόσθεσε δε, ότι οι νέες θεραπείες δεν είναι απειλητικές στο κόστος της υγείας.
Υπάρχουν προβλήματα νηπιακής ηλικίας του HTA συνέχισε ο εκπρόσωπος της MSD και πρότεινε τα εξής:
Να εκπαιδεύσουμε τους αξιολογητές της επιτροπής.
Χρειαζόμαστε guidelines και κριτήρια διαδικασίας υποβολής.
Μπορούμε να δούμε μια μόνιμη επιτροπή μεταξύ Υπουργείου υγείας και Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς υπάρχουν δύο επιτροπές (Αξιολόγησης – Διαπραγμάτευσης)
Ανάγκη για ομογενοποίηση στη λήψη αποφάσεων με έμφαση στη διαφάνεια αλλά την στελέχωση.
Να υπάρξει ανανέωση του budget για την υγεία.
Ο κ. Καρόκης ζήτησε επίσης άρση εμποδίων στην Κλινική αξιολόγηση σε εμβόλια και γενόσημα, ενώ έθεσε το θέμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων, κάτι που θα πρέπει να το δει η Πολιτεία.
Πάντως το HTA ήρθε να μείνει, κατέληξε ο κ. Καρόκης, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν αρκεί…
Εξάλλου, οι περισσότεροι ομιλητές, αναφέρθηκαν στα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) και τις προκλήσεις για την Ελλάδα και το σύστημα.
Οι βασικές Προκλήσεις του συστήματος υγείας είναι κυρίως το δημογραφικό, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η διαστρωμάτωση των ηλικιών με αισθητή αύξηση του ποσοστού ατόμων άνω των 65 και η υπογεννητικότητα αναφέρθηκε από τους ομιλητές. Επισημάνθηκε επίσης ότι η δημόσια χρηματοδότηση δεν επαρκεί.
Δεν είναι πανάκεια το HTA ούτε φτάνει από μόνο του, τόνισε ο κ. Ιωάννης ΠοδηματάςΦαρμακοποιός, Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Υγείας, ενώ ανέφερε ότι θα βγει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον HTA. Ο κ. Ποδηματάς επεσήμανε ακόμη, ότι ο Οργανισμός ΗΤΑ αποτελεί αναμφισβήτητα πρόσκληση, σημειώνοντας, ότι έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε έναν πρότυπο οργανισμό HTA.