ΕΛΛΑΔΑ

Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις και τρακτέρ στους δρόμους

Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις και τρακτέρ στους δρόμους
Eurokinissi/ Φανή Τρυψάνη

Έκλεισαν συμβολικά το δρόμο οι αγρότες για να κάνουν συνέλευση στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα στην κυβέρνηση για νέες κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο λόγω της φορολόγησης τους.  

Παρέταξαν τα τρακτέρ τους και στις δύο πλευρές του επαρχιακού δρόμου Πλατυκάμπου-Άγιας στο ύψος του κόμβου Πλατυκάμπου και έκαναν απολογισμό αγωνιστικής δράσης οι αγρότες της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, Κτηνοτροφών και νέων αγροτών Λάρισας. Σε ψήφισμα που εξέδωσαν προειδοποιούν ότι θα επανέλθουν τον Ιανουάριο, ενώ ς απευθύνουν προειδοποίηση και προς τους βουλευτές σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν για τα θέματα που τους αφορούν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ με την συμμετοχή εκπροσώπων και από την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Φθιώτιδα, πραγματοποίησαν συνέλευση στο συγκεκριμένο σημείο επί του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για περίπου 20 λεπτά, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που προωθούνται για τον κλάδο τους στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης οι αγρότες αποχώρησαν με τα τρακτέρ τους, και έδωσαν ραντεβού για πανελλαδική σύσκεψη στις 7 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας

Τα κεντρικά προβλήματα των αγροτών εστιάζονται :

  • Το κόστος παραγωγής
  • Το ασφαλιστικό
  • Το φορολογικό

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου 2 δις ευρω. «Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή» επισημαίνουν.

Ανάμεσα στα προβλήματα είναι η ανισοκατανομή των δικαιωμάτων, οι διακανονισμοί στη ΔΕΗ, οι παρακαρτήσεις οφειλών από τις τράπεζες από λογαριασμούς που πιστώνονται με επιδοτήσεις.

Το μήνυμα στους Βουλευτές

Στο ψήφισμα εμπεριέχεται σαφής προειδοποίηση και προς τους βουλευτές για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο αγροτικό ζήτημα:

"Έλληνες βουλευτές,
γιατί πρέπει με την ψήφο σας να μας καταδικάσετε στη φτώχεια;
γιατί πρέπει να μη μπορούμε να καλλιεργήσουμε;
γιατί πρέπει να μη μπορούμε να ζήσουμε;
Γιατί πρέπει να χάσουμε τα χωράφια μας, τα σπίτια μας και τα μηχανήματά μας;".