ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΠΥΥ: Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του υπουργείου Υγείας για τη θέση του προέδρου

ΕΟΠΥΥ: Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του υπουργείου Υγείας για τη θέση του προέδρου
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τον Καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασίλη Πλαγιανάκο, θα προτείνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για την πλήρωση της θέσης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Μετά την παραίτηση του Σωτήρη Μπερσίμη, προκηρύχτηκε ανοιχτός διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου εκδήλωσαν ενδιαφέρον 13 υποψήφιοι. Η διαδικασία αξιολόγησης των βιογραφικών των υποψηφίων ανέδειξε ως επικρατέστερο τον κ. Πλαγιανάκο.

Ο Βασίλης Πλαγιανάκος είναι Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο εκπόνησε και τη Διδακτορική του διατριβή. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, μέχρι το 2005 εργαζόταν και στον ιδιωτικό τομέα σαν μηχανικός συστημάτων και δικτύων και έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και συντηρήσει πληθώρα μεγάλων έργων που αφορούσαν κυρίως ασφαλή δίκτυα πολλαπλών πρωτοκόλλων, υψηλής απόδοσης και εγγυημένης ποιότητας υπηρεσιών.

Μετά το πέρας των σπουδών του ήταν ιδρυτικό μέλος και βασικός μεταδιδακτορικός ερευνητής (μέχρι το 2005) στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς. Έχει διατελέσει Διδάσκων με σύμβαση βάσει του Π.Δ. 407/80 στα Πανεπιστήμια Αιγαίου (2003), Πατρών (2004), και Στερεάς Ελλάδας (2005-2008).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν νέους αλγόριθμους εκπαίδευσης Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων και Μηχανικής Μάθησης, μελέτη νέων Εξελικτικών Αλγόριθμων, παράλληλοι και κατανεμημένοι υπολογισμοί, και εφαρμογές στην βιοϊατρική, βιοπληροφορική, ομαδοποίηση, και επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.

Είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 30 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 70 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει περισσότερες από 500 ετεροαναφορές.

Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2010-2014) της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) και είναι ενεργός μέλος της IEEE Neural Networks Society και του IEEE Bioinformatics and Bioengineering Technical Committee (BBTC).