Γιάννης Δρόσος: Αυτός είναι το νέο «αφεντικό» της ΕΡΤ
Ο κύβος ερρίφθη, όπως όλα δείχνουν, για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα βρεθούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για έγκριση τα πρόσωπα που επελέγησαν από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτική, για την ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον δικηγόρο και Καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιάννη Δρόσο, ο οποίος ορίζεται νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΡΤ, για τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον δημοσιογράφο Λευτέρη Αρβανίτη ως νέα μέλη του ΔΣ.
Πρόεδρος της ΕΡΤ παραμένει ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής και πέμπτο μέλος παραμένει η Κατερίνα Τσατσαρώνη.
Στο επταμελές ΔΣ μετέχει η εκπρόσωπος των τεχνικών Τέλη Μεταξά ενώ εκκρεμεί ο ορισμός του εκπροσώπου των δημοσιογράφων.
Ποιος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος
Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Αθηνών, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ είναι μερικές από τις ιδιότητες του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, Γιάννη Δρόσου.
Γεννημένος το 1951, ο κ. Δρόσος αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1969. Εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου πήρε στο πτυχίο του το 1975 και από το 1977 είναι δικηγόρος Αθηνών, ενώ είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας "Καλλιμόπουλος -Λουκόπουλος - Χιωτέλλης _KLC", μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Law Research Center του Πανεπιστημίου του Harvard (1994-1997) και από το 1997 μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου.
Το 1983 έγινε λέκτορας στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ διαδοχικά κατέλαβε τις θέσεις του επίκουρου καθηγητή, του αναπληρωτή καθηγητή και από το 1997 του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου,
Άλλες δραστηριότητες
Παράλληλα, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ διετέλεσε Σύμβουλος των Υπουργών Εμπορίου (1984-1989), Σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης (1995), Βιομηχανίας Ενέργειας & Τεχνολογίας (1995), Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών (1993-1994) και Εσωτερικών Προεδρίας Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1994-1996).
Ο κ. Δρόσος διετέλεσε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή 113ης Ευρωπαϊκής Ένωσης και, με αυτή την ιδιότητα, συντονιστής για την συμμετοχή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την Mid Term Review του Γύρου της Ουρουγουάης της GATT (1989), πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε (Επιτροπή 113) που είχε την ευθύνη του συντονισμού των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. στα πλαίσια του Γύρου της Ουρουγουάης της GATT (1994), και με αυτήν την ιδιότητα συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και στην διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Μαρακές, Μαρόκο 1994)
Επίσης, ήταν Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ((1998-2001) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997-2001).
Συγγραφικό έργο
-Η νομική θέση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (1982)
-Ελληνική συνταγματική τάξη και Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις διεθνείς σχέσεις (1987)
-Το δικαίωμα ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων. Η δυνατότητα μιας νομοθετικής ρύθμισης (1990)
-Δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια ως έννοιες του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου (1991)
-Δοκίμιο ελληνικής συνταγματικής θεωρίας (1996)
-Συνταγματικοί περιορισμοί της ιδιοκτησίας και αποζημίωση (1997)
-Πολυάριθμα άρθρα σε θέματα Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού Δικαίου.