ΕΛΛΑΔΑ

Οι 28 σελίδες της ντροπής: Έκθεση για τα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα

Οι 28 σελίδες της ντροπής: Έκθεση για τα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα
REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Κακές συνθήκες υγιεινής, ψυχολογικές επιπτώσεις στην υγεία των προσφύγων και αβεβαιότητα... Έκθεση-κόλαφο για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα δημοσιοποίησε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, που ταξίδεψε τη χώρα μας τον περασμένο Ιούνιο, και επισκέφτηκε τους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κ. Μιγιάτοβιτς υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από το προσφυγικό τα περασμένα χρόνια, με πάνω από 850.000 ανθρώπους να φτάνουν στη χώρα μέσω θαλάσσης το 2015. Ωστόσο, τονίζει ότι τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας είναι «σαφώς χαμηλότερου επιπέδου από τα διεθνή πρότυπα», ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη Μόρια της Μυτιλήνης, όπου η Επίτροπος είδε ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών.

«Όπως διέκρινε η επίτροπος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόρια, ο υπερβολικός αριθμός φιλοξενούμενων, συνδυασμένος με άθλιες συνθήκες υγιεινής, ανασφάλεια και απόγνωση θέτουν σε κίνδυνο τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο κέντρο» γράφει η επίτροπος, και συμπληρώνει ότι πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας είναι οι πληροφορίες για βιασμούς και βία στα κέντρα φιλοξενίας.

«Κοινοτικός παράγοντας με τον οποίο συναντήθηκε η επίτροπος περιγράφει τη Μόρια ως ηφαίστειο που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή ανά πάσα στιγμή για μια θέση στην ουρά, ή ένα μπουκάλι νερό» τονίζει η έκθεση.

Σημαντική κρίνεται, επίσης, η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα αλλά και η βελτίωση των κέντρων φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τα ασυνόδευτα παιδιά, που διαμένουν στα hot spots.

«Η Επίτροπος κ. Μιγιάτοβιτς ανησυχεί βαθύτατα για τις ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα και ανησυχεί για τη στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων υπό καθεστώς "προστατευτικής κράτησης". "Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στη συνεκπαίδευση, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ενσωμάτωσής τους» τονίζει η έκθεση.

Πιέσεις στα νησιά

Την ίδια ώρα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πιέσεις που ασκούνται στα νησιά που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

«Όταν άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των αφίξεων το 2015, οι κάτοικοι των νησιών έδειξαν απίστευτη αλληλεγγύη. Παρότι οι περισσότεροι νησιώτες έχουν διατηρήσει την ίδια στάση και θα πρέπει να τους επαινέσουμε για την αφοσίωση και την ανθρωπιά τους, η Επίτροπος υπογραμμίζει ότι τούς ασκούνται σοβαρές πιέσεις από την παρουσία των αιτούντων άσυλο -που είναι τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από όσους μπορούν να φιλοξενηθούν στα κέντρα- και αυξάνεται η απόγνωση, που ορισμένες φορές γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές ομάδες που υποκινούν βία απέναντι στους μετανάστες».

Ολόκληρη η έκθεση στα αγγλικά