ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμοί σε 48 ρέματα

Θεσσαλονίκη: Αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμοί σε 48 ρέματα
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σε αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμούς σε 48 ρέματα σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την έγκριση του σχετικού έργου από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, προβλέπεται ο καθαρισμός τμημάτων ρεμάτων (ανοιχτών και κλειστών), τάφρων και οχετών στα οποία υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.

Μάλιστα, αναφέρεται, ότι «ο κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στη μείζονα περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλος, δεδομένου του γεγονότος ότι οι πιο πρόσφατες εργολαβίες καθαρισμού των ρεμάτων της Θεσσαλονίκης εκτελέστηκαν το 2011».

Στις περιοχές που θα καθαριστούν περιλαμβάνονται τα ρέματα Δενδροποτάμου, Διαβατών, Ευκαρπίας, Ολυμπιάδος, Ευόσμου - Κορδελιού, Αγίας Παρασκευής, Ξηροποτάμου, Μαλακοπής, Κυψέλης, Υφανέτ, Λύτρα, Καυτατζόγλου, Ορτανσίας, Περαίας, Μηχανιώνας, Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, Πεύκων, Αγίου Παύλου, Θέρμης, Μίκρας, Ταγαράδων και Αεροδρομίου. Επίσης, εργασίες θα γίνουν στην περιφερειακή τάφρο, την τάφρο διαλογής ΟΣΕ και το Ελαιόρεμα Πυλαίας. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνουν έργα εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης της κοίτης των ποταμών ή των ρεμάτων, καθαρισμοί από βλάστηση, καθαρισμοί οχετών, επισκευή των συρματοκιβωτίων και τοπογραφική αποτύπωση της περιμέτρου της ζώνης καθαρισμού.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης έργων και υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Γιώργος, διευκρίνισε ότι παλαιότερα, την ευθύνη του καθαρισμού των φρεατίων, των ρεμάτων και όλων των έργων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, την είχε η ΕΥΔΕ, η οποία καταργήθηκε το 2011 και πέρασε η αρμοδιότητα αυτή του καθαρισμού στην ΕΥΑΘ η οποία την κράτησε μέχρι το 2014.

«Μετά από διαπραγματεύσεις δύο, περίπου ετών για το ποια αρμοδιότητα είναι πού καταφέραμε να καθορίσουμε τους χώρους αρμοδιότητας των φορέων που εμπλέκονται», ανέφερε και γνωστοποίησε ότι το περασμένο καλοκαίρι, από το υπουργείο Ανάπτυξης διατέθηκε ένα ποσό της τάξης των 6 εκ. ευρώ για να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να δημοπρατήσει τα σχετικά έργα.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Θανάσης Μπασδάνης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» εξέφρασε επιφυλάξεις. Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» έκανε λόγο για τεχνικό έργο και όχι για έργο παροχής υπηρεσιών και σχολίασε ότι η προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΑΘ έχει πολλά τρωτά σημεία ενώ ουσιαστικά η αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι στον αέρα. Θετική ψήφο για το έργο έδωσαν οι παρατάξεις «Συμμετέχω» και «Πολίτες Μπροστά», ενώ λευκό ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τον τρόπο δημοπράτησης για την επιλογή αναδόχου του έργου συντήρησης του παράκτιου αναχώματος Αλιάκμονα, Λουδία, Αξιού, Καλοχωρίου για το έτος 2018. Σύμφωνα με την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, σκοπός του έργου είναι η αντικατάσταση - συντήρηση του συστήματος καθοδικής προστασίας σε τμήμα του παράκτιου αναχώματος δυτικά των εκβολών του Γαλλικού ποταμού που είναι κατασκευασμένο με πασσαλοδιάφραγμα, μεταλλικές πασσαλοσανίδες και τένοντες σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Η κατασκευή αυτή έγινε το 1998 και το σύστημα που τοποθετήθηκε είχε χρόνο ζωής 20 έτη.

Με αφορμή την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος, θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του αναχώματος και εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε γεωργικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και στον οικισμό Καλοχωρίου. Το σύστημα καθοδικής προστασίας του έργου που θα αντικαταστήσει την παλιά προστασία θα έχει διάρκεια ζωής 25 χρόνια.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. διευκρίνισε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις σε 12 κρίσιμα σημεία όπου το ανάχωμα του Καλοχωρίου είχε σπάσει.