ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρό μήνυμα του αρχηγού ΓΕΑ στην Άγκυρα: Πετάμε, μαχόμαστε, νικάμε

(Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Μήνυμα προς την Τουρκία, για τις συνεχείς παραβιάσεις, έστειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Χρήστος Χριστοδούλου. «Εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους αλλά με αποφασιστικότητα, είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Και όλα αυτά πάντα με ασφάλεια».

Επιπρόσθετα υπογράμμισε: «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας. Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς. Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά. Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».

Με την Ελλάδα να έχει δεσμεύσει σχεδόν όλο το ανατολικό Αιγαίο από την Πέμπτη και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία σε μια κρίσιμη καμπή για τα Εθνικά Θέματα.

«Υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες εμπλοκής. Από εκεί και πέρα όποτε χρειαστεί θα αποδεσμευτούν. Ένας στρατηγός έλεγε δεν μπορείς να βάλεις ένα κανόνι για να σκοτώσει ένα κουνούπι. Αν χρειαστεί το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από την περίπτωση. Θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με ότι έχεις». Με αυτή την φράση ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, 1.167 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 122 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2.766 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, 25 υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, ενώ σημειώθηκαν 72 εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, μέχρι τον Σεπτέμβριο τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν 684 εξόδους και συμπλήρωσαν περίπου 1.446 ώρες πτήσεις, ενώ έγιναν 624 αεροδιακομιδές, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν 1.027 ασθενείς. Τέλος, η Πολεμική Αεροπορία έλαβε μέρος σε 113 αποστολές έρευνας και διάσωσης, στις οποίες διασώθηκαν σε συνεργασία και με άλλους φορείς, 165 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης