28η Οκτωβρίου: Στεφάνι στο Μνημείο Ελληνοϊταλικής Φιλίας κατέθεσε ο Ματαρέλα
Στεφάνι στο Μνημείο Ελληνοϊταλικής Φιλίας, στον Κήπο του Λαού, στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα που βρέθηκε στην Κέρκυρα, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες Ιταλούς στο νησί, επ' ευκαιρία της 75ης επετείου σφαγής της «Μεραρχίας Acqui».
Ο κ. Ματαρέλα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» της Κέρκυρας, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο που τον υποδέχθηκε στην Κεφαλονιά. Τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, υποδέχθηκαν οι Διοικητικές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο Μνημείο Πεσόντων Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, όπου τον περίμενε και μία Ιταλική Διμοιρία.
Σε κλίμα συγκίνησης ο Σέρτζιο Ματαρέλα κατέθεσε στεφάνι στους πεσόντες, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
«Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση στον ναζιφασισμό (σ.σ. ναζισμό-φασισμό) και αποκήρυξαν τον πόλεμο. Μετά από τους τρομερούς πολέμους του περασμένου αιώνα, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαναν την έναρξη μιας πορείας για ένα κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών, εγγυώμενες ειρήνη, φιλία και συνεργασία. Η σημερινή ημέρα θέλει να επιβεβαιώσει την βούληση για συνέχιση της πορείας αυτής και για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος επανάληψης των λαθών του παρελθόντος», ανέφερε ο Ιταλός πρόεδρος σε δήλωσή του που μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Να σημειωθεί ότι τον περσινό Σεπτέμβριο, σε μία σεμνή τελετή που είχε πραγματοποιηθεί στο μνημείο των πεσόντων της Μεραρχίας Acqui στον Κήπο του Λαού, απέδωσε τιμή και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η 33η Μεραρχία πεζικού με την επωνυμία Acqui υπήρξε μονάδα του Ιταλικού Στρατού κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μεραχία Acqui έλαβε κανονικά μέρος στην εισβολή των Ιταλών εναντίον της Ελλάδας τον Οκτώβρη του 1940 ενώ από τον Μάη του 1943 αποτελούσε την φρουρά του νησιού της Κεφαλλονιάς. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους οι Ιταλοί υπέγραψαν ανακωχή με τις συμμαχικές δυνάμεις. Το σύνολο σχεδόν των ιταλικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην Ελλάδα παρέδωσαν τα όπλα τους στους Γερμανούς πλην της Μεραρχίας Acqui η οποία προσπάθησε να προβάλλει αντίσταση. Δίχως την κάλυψη αεροπορίας και ναυτικού, η μάχη μεταξύ Γερμανών και Ιταλών ήταν μάλλον άνιση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ηττημένων παραδόθηκε περιμένοντας αντιμετώπιση αιχμαλώτων πολέμου. Αντ' αυτού, έπειτα από εντολή του Χίτλερ, το σύνολο των ανδρών της Μεραρχίας - περίπου 9.000 άνδρες - εξοντώθηκε με εκτέλεση στο απόσπασμα.
Στο νησί της Κέρκυρας - όπου υπηρετούσε τμήμα της 33ης Μεραρχία Πεζικού, ως φρουρά του νησιού - στήθηκε το 2008, αναθηματική στήλη σε ανάμνηση των σφαγιασθέντων.
Πάνω σε ένα σωρό από βράχους βρίσκεται τοποθετημένη μια μαρμάρινη στήλη στα ιταλικά, ενώ υπάρχουν εντοιχισμένες τρεις πλάκες, οι οποίες αναγράφουν στα ελληνικά, τα παρακάτω: Νέε που στέκεσαι μπροστά σ' αυτό το μνημείο, κάνε σκοπό της ζωής σου να μη σκορπίσουν άλλοι πόλεμοι τον πόνο. Στη μνήμη των Κερκυραίων που έπεσαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας τους. Τους πρέπουν τιμές, όχι δάκρυα.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας του Πιεμόντε, στη μνήμη της ένδοξης Μεραρχίας «'Ακουι» που είναι και έδρα της.
Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την Ιταλική αντιπροσωπεία, αναχώρησε για τη Ρώμη, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν Ιταλοί, μόνιμοι κάτοικοι της Κέρκυρας, τον πλησίασαν έξω από το μνημείο της Ελληνοϊταλικής Φιλίας και του εξέφρασαν τη συγκίνηση τους για την επίσκεψή του στο νησί.