Από την ακμή στο «μαύρο»: Πώς το Mega έγραψε ιστορία αλλά ανήκει στο παρελθόν
Εγκαινίασε μία νέα εποχή στην τηλεοπτική ιστορία της Ελλάδας. Μεγάλωσε γενιές τηλεθεατών με τα προγράμματα, τις σειρές και τις ειδήσεις του. Εδωσε δουλειά και ανέδειξε τη νέα «φρουρά» δημοσιογράφων. Το Mega, το «Μεγάλο Κανάλι» όπως έμελλε να γίνει γνωστό, ανήκει από σήμερα στο παρελθόν.
Μετά από 29 χρόνια στον «αέρα» και με τις γνώριμες φιγούρες των «Απαράδεκτων» στην οθόνη, το Mega σταμάτησε να εκπέμπει.
Στις 2.08 τα ξημερώματα, η Digea προχώρησε στη διακοπή της παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού.
Το «αντίο» των εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι του σταθμού που παρέμειναν στις επάλξεις, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανό το κανάλι για περισσότερα από δύο χρόνια, αποφάσισαν να αποχαιρέτησαν το τηλεοπτικό κοινό με την προβολή τριών από τις πιο εμβληματικές σειρές του καναλιού που άφησαν εποχή: Τις «Τρεις Χάριτες», το «Δις Εξαμαρτείν» και τους «Απαράδεκτους».
Η συγκίνηση των εργαζομένων του Mega τη στιγμή του «μαύρου» στο κανάλι
Επιπλέον, με βίντεο που επιμελήθηκαν οι ίδιοι δε, με μία συρραφή αγαπημένων σκηνών από τις πιο επιτυχημένες σειρές του «Μεγάλου Καναλιού», είπαν το δικό τους «αντίο» στους τηλεθεατές.
Κάποιοι από τους εργαζομένους του MEGA δε, που τα τελευταία δυόμιση χρόνια παρέμεινα εργασιακά εγκλωβισμένοι και απλήρωτοι, βρέθηκαν στο control του Μεγάλου Καναλιού και έζησαν από κοντά το «μαύρο». Για αρκετούς η συγκινησιακή φόρτιση ήταν τέτοια που τη στιγμή του «μαύρου» ξέσπασαν σε κλάματα.
Η ιστορία
Ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου 1989 στις 15:00. Η πρώτη μετάδοση έγινε με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, «Mega Γεγονότα», με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο, Λιάνα Κανέλλη.
Αστραπιαία γνώρισε τεράστια απήχηση και λόγω των εκατοντάδων επιτυχημένων σειρών. «Οι Αυθαίρετοι», «Οι Φρουροί της Αχαΐας», «Αναστασία», οι «Απαράδεκτοι», «50-50», «Τρεις Χάριτες», «Δύο Ξένοι», «Ψίθυροι Καρδιάς», «Αίθουσα του Θρόνου», «Είμαστε στον Αέρα», είναι μόλις μερικές από τις σειρές του Mega που άφησαν εποχή, καθηλώνοντας το τηλεοπτικό κοινό και εκτοξεύοντας επί σειρά ετών τα νούμερα της AGB.
Ήταν το 2012, όταν το Mega άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οφείλονταν στην μη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ υπήρχαν και εκκρεμότητες με τις τράπεζες από τις οποίες είχε λάβει δάνεια ο σταθμός σχετικά με την εξόφλησή τους.
Τα προβλήματα εντάθηκαν από το 2014, ενώ το 2016, οι τράπεζες δέσμευσαν τους λογαριασμούς για αποπληρωμή δανείων του Ομίλου ΔΟΛ (κατέχει το 22% του σταθμού), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία, και για λίγες μέρες να σταματήσει η κυκλοφορία των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» (τελικά οι εφημερίδες συνέχισαν την κυκλοφορία τους).
Σταδιακά, οι εργαζόμενοι της Τηλέτυπος Α.Ε. άρχισαν να μην λαμβάνουν τα δεδουλευμένα, με αποτέλεσμα την μη προβολή των ζωντανών προγραμμάτων. Από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2016, οι εργαζόμενοι του σταθμού βρέθηκαν σε επίσχεση εργασίας όπως αντίστοιχα από αυτήν την ημέρα το κανάλι σταμάτησε να προβάλει και δελτία ειδήσεων.
Το 2016 η κυβέρνηση αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Η εταιρεία «Τηλέτυπος» που κατείχε το κανάλι, κατέθεσε αίτηση για άδεια, η οποία απορρίφθηκε από το αρχικό στάδιο για τυπικούς λόγους.
Ωστόσο, συνέχισε τελικώς να εκπέμπει, αφού ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στις 26 Οκτωβρίου 2016. Στο νέο διαγωνισμό, του οποίου η προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018 με έξι καταθέσεις, το κανάλι δεν έκανε αίτηση για να πάρει μία από τις επτά άδειες λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Η απόφαση του ΣτΕ
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία καταλήγει στο ότι η απουσία του τηλεοπτικού σταθμού από την τελευταία αδειοδοτική διαδικασία οδηγεί και στο τέλος της 29ετους πορείας του.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, με απόφαση από τις 5 Οκτωβρίου, επικαλείται το νόμο 4496/2017, σύμφωνα με τον οποίο η συνέχιση της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών εξαρτάται από τη συμμετοχή τους στον τελευταίο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ' ιδίαν περιστάσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.