ΕΛΛΑΔΑ

Τρέμει η γη στη Ζάκυνθο – Μεγάλο μετασεισμό περιμένουν οι σεισμολόγοι

Eurokinissi

Περίπου 50 σεισμικές δονήσεις μετά τον κύριο σεισμό - Τι είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου – Τι φοβούνται οι επιστήμονες και τι συστήνουν στους κατοίκους – Συνεχείς οι κατολισθήσεις στο «Ναυάγιο»

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Ζάκυνθος μετά το ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10).

Η σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 01.54 στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας, ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τους Έλληνες σεισμολόγους, πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ, δεν αποκλείουν μετασεισμό που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 6 ρίχτερ.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι η σεισμική δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, με τους κατοίκους τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στη δυτική Ελλάδα να υποστηρίζουν πως η γη συνεχώς τρέμει. Τα επίσημα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρουν ότι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν σημειωθεί περίπου 50 μετασεισμοί.

Λέκκας: Η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε και άντεξε

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο.

Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έλαβε χώρα στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό.

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

Τέλος όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης