ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ζάκυνθος: «Ξύπνησαν» μνήμες από τις φονικές δονήσεις του 1953

Σεισμός Ζάκυνθος: «Ξύπνησαν» μνήμες από τις φονικές δονήσεις του 1953
Wikipedia

Ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Ζάκυνθο τα ξημερώματα «ξύπνησε» δυσάρεστες μνήμες στους κατοίκους του νησιού από τον Αύγουστο του 1953 όταν εκατοντάδες άτομα είχαν χάσει του ζωή τους και χιλιάδες είχαν τραυματιστεί από μία φονική σεισμική ακολουθία στο Ιόνιο.

Τα Επτάνησα, τότε, είχαν χτυπηθεί από μία σεισμική ακολουθία αποτελούμενη από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης, ενώ οι μετασεισμοί που κατεγράφησαν ήταν 135.

Οι νεκροί ανήλθαν σε 455, 2.412 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ οι ζημιές τόσο στη Ζάκυνθο όσο την Ιθάκη και την Κεφαλονιά ήταν εκτεταμένες. Τότε είχαν χαθεί πολλά ιστορικά και εμβληματικά κτήρια των Επτανήσων, ενώ η γενικότερη φυσιογνωμία των νησιών αλλοιώθηκε και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οριστικώς τις εστίες τους, σύμφωνα με την Wikipedia.

Ο πρώτος – από τους συνολικά τρεις σεισμούς – σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Αυγούστου του 1953, είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και επίκεντρο τον Σταυρό Ιθάκης. Από τη δόνηση υπήρξαν αρκετοί τραυματίες, ενώ κατεγράφησαν καταστροφές σε σπίτια στην Ιθάκη και στην Κεφαλονιά.

Σχεδόν δύο 24ωρα αργότερα «χτύπησε» ο δεύτερος σεισμός. Την Τρίτη 11 Αυγούστου και ώρα 5.32 π.μ. το Ιόνιο ταρακουνήθηκε από μία δόνηση 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου. Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν δέκα μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Σάμη, σε όλη την ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς καθώς και στις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου.

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου σημειώθηκε ο καταστροφικότερος από τους τρεις σεισμούς, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο την νοτιοανατολική Κεφαλονιά. Η έντασή του, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον κατέτασσε στους «εξαιρετικά καταστροφικούς».

Ισοπέδωσε ολοκληρωτικά τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου. Εντός της ίδιας ημέρας σημειώθηκε και ένας ισχυρός μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η γη δεν σταμάτησε να σείεται από τους εκατοντάδες μετασεισμούς.

Σεισμός: Αντέχει η Ελλάδα 7 Ρίχτερ; (vid)

Χαρακτηριστικό της εικόνας που άφησαν πίσω τους οι δονήσεις είναι πως από τα 33.300 σπίτια σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά καταστράφηκαν εντελώς τα 27.659, ενώ μόνο 467 σώθηκαν, κυρίως στην περιοχή της Ερίσου, στο βόρειο άκρο της Κεφαλονιάς.

Στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή, συνέδραμαν πολλές χώρες. Πρώτες στο σημείο έφτασαν οι ναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ το δύσκολο έργο της διάσωσης και περίθαλψης των σεισμοπαθών, σε συνεργασία με δυνάμεις του ελληνικού στρατού, ανέλαβαν δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Με εντολή του Προέδρου Αλέξανδρου Παπάγου, διατάχτηκαν όλα τα πλοία του ελληνικού πολεμικού στόλου να πλεύσουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα έσπευσαν τμήματα του πεζικού και νοσοκομειακές στρατιωτικές μονάδες για να παράσχουν βοήθεια. Επίσης επιτάχθηκαν όλα τα πλοία του εμπορικού ναυτικού.

Ειδικά συνεργεία ξεκίνησαν να ερευνούν στα ερείπια για επιζώντες και νεκρούς. Άλλα συνεργεία με μηχανήματα προσπαθούσαν να ανοίξουν τους δρόμους για την αποκατάσταση της επικοινωνίας. Ο 6ος Αμερικανικός Στόλος, ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός και ο Βρετανικός Στόλος ετέθησαν στην διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, για τη μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων και σεισμοπαθών. Επίσης αποφασίστηκε η σύσταση διεθνούς συντονιστικής επιτροπής.

Σεισμός Ζάκυνθος - Άκης Τσελέντης στο CNN Greece: Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μετασεισμό 5,8 με 6R

Κύμα φυγής

Μετά το φονικό τετραήμερο, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που επιχείρησαν να φύγουν από τα νησιά με κάθε δυνατό μέσο. Η κυβέρνηση, όμως, φοβούμενη ότι θα ερημώσει η περιοχή απαγόρευσε την έξοδο. Ωστόσο, υπολογίζεται πως από το 1951 έως το 1971, ο πληθυσμός των νησιών μειώθηκε από 92.706 σε 66.929 (μείωση 27,80%).

Το έργο της ανοικοδόμησης ξεκίνησε αμέσως μετά τους σεισμούς και διήρκησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Κατασκευάστηκαν 27.394 κατοικίες, δημόσια κτήρια, έργα υποδομών και δικτύων, σύμφωνα με αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς.

Σημαντική υπήρξε η συνδρομή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση κτιρίων αλλά και ολόκληρων οικισμών.