Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προετοιμάζει τη νέα γενιά... ηγετικών στελεχών
Τι σημαίνει ηγέτης και ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να αναλάβει μια ηγετική θέση σήμερα; Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει με πρακτικό τρόπο, το πρόγραμμα 'Ηγεσία και Ανατρεπτική Καινοτομία' του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά πιλοτικά κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος και έχρισε εξαιρετικής ανταπόκρισης.
Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που στοχεύει στην ανάπτυξη ηγετικών στελεχών καινοτόμων οργανισμών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 εβδομάδες θεωρητικής εκπαίδευσης, ενώ στο τέλος του προγράμματος πραγματοποιείται εκπαιδευτική επίσκεψη μίας εβδομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι φοιτητές έρχονται σε άμεση επαφή με top experts, από πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, ακόμα και από το Κογκρέσο.
«Στόχος είναι να προσπαθήσει να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό τα παιδιά να μπορέσουν να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους με δεξιότητες σε θέματα ηγεσίας σε καινοτόμες επιχειρήσεις», αναφέρει μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Κώστας Κούτσικος, Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Τεχνολογίας και Καινοτομίας και επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Διοίκησης Τεχνολογίας και Καινοτομίας (WAVE Lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνεχίζει: «Η έμφαση δεν είναι τόσο στην εκμάθηση γνώσεων. Αλλά είναι περισσότερο στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Να μπορέσουν να καταλάβουν τα παιδιά πώς γίνεται κάτι και όχι μόνο τι είναι κάτι».
To... Survivor της προετοιμασίας
Όπως εξηγεί ο κ. Κούτσικος, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες των φοιτητών του πανεπιστημίου, ωστόσο δεν είναι ανοιχτό σε όλους, ενώ δεν είναι κριτήριο η βαθμολογία. «Δηλαδή, δεν προκρίθηκαν, δεν επιλέχθηκαν οι άριστοι. Επιλέχθηκαν αυτοί που πέρασαν από ένα ‘Survivor’ δύο εβδομάδων μέσα από μια σειρά δοκιμασιών ώστε να μπορέσουν να δείξουν ότι καταρχάς θέλουν πραγματικά να μάθουν κάποια καινούργια πράγματα, αφενός και αφετέρου ότι έχουν και τη διάθεση να λειτουργήσουν με τον τρόπο που εμείς τους θέλουμε όταν θα αποφοιτήσουν», επισημαίνει ο κ. Κούτσικος.
Από την πρώτη χρονιά η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους φοιτητές ήταν μεγάλη, με δεκάδες συμμετοχές, από τις οποίες επιλέχθηκαν έξι άτομα -τρεις φοιτήτριες και τρεις φοιτητές, αφού βασικό κριτήριο ήταν η ποσόστωση-, ενώ οι φοιτητές έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και για τις επόμενες χρονιές. Όπως τονίζει ο κ. Κούτσικος, στόχος είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να διευρυνθεί περαιτέρω, ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη επένδυση από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και διάθεση για σκληρή δουλειά και για να μάθεις κάτι διαφορετικό.
«Το τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων έσπασε κάθε ρεκόρ στις γραφειοκρατικές διαδικασίες ενός δημόσιου πανεπιστημίου. Δηλαδή οι εγκρίσεις δόθηκαν πολύ γρήγορα, το ίδιο και από τη Σύγκλητο. Οργανώθηκαν coaching και mentoring sessions, δηλαδή αγκαλιάστηκε το πρόγραμμα πολύ γρήγορα και αυτό ήταν νομίζω και το σημαντικό του στοιχείο, ότι όλοι πίστεψαν εξαρχής στο ότι μπορεί και να γίνει και να φέρει καλά αποτελέσματα. Και ευτυχώς μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί», τονίζει ο κ. Κούτσικος.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ
Ήδη πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες την ακαδημαϊκή χρονιά που μας πέρασε, με τους φοιτητές να έχουν συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη. «Δεν ήταν τυχαίο ότι οι συναντήσεις μας, ενώ είχαν αρχικά προγραμματισμένη διάρκεια 20 ή 30 λεπτά, η μικρότερη κράτησε μία ώρα. Το οποίο σημαίνει ότι καταρχάς τα παιδιά έφτασαν σε ένα επίπεδο ώστε να μπορούν να εμπλακούν σε τέτοιο επίπεδο συζητήσεων. Το να έχουν λοιπόν έκθεση σε τέτοια άτομα και τέτοιους οργανισμούς, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά μεγάλο κέρδος», τονίζει ο κ. Κούτσικος και προσθέτει ότι το κλίμα και από τους ανθρώπους που συνάντησαν εκεί ήταν τόσο καλό, ώστε εξέφρασαν ενδιαφέρον και για την επόμενη χρονιά. «Τα παιδιά όταν γύρισαν νόμισαν ότι επέστρεψαν σε άλλο κόσμο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό».
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από επιχειρήσεις και οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας, αφού σκοπός είναι οι φοιτητές που συμμετέχουν να μην πληρώσουν τίποτα. Σημαντική ήταν η συμμετοχή της ελληνικής ομογένειας ως αρωγοί, σε όλα τα επίπεδα, της υλοποίησης της διεθνούς πρακτικής άσκησης του προγράμματος - σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Ο βασικός σκοπός της όλης ιστορίας είναι πραγματικά να δημιουργήσουμε ηγετικά στελέχη», τονίζει ο κ. Κούτσικος και συμπληρώνει: «Σημασία είχε στο πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, να βάλουμε τον σπόρο, του τι σημαίνει να μπορώ να διοικήσω σε ένα χαοτικό περιβάλλον, το οποίο τρέχει με χίλια, αλλά να μπορέσω να νιώσω άνετα σε αυτό και να μπορέσω να δημιουργήσω αξίες στο τέλος της συνάντησης».
«Είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα και θα μεγαλώσει. Για το ίδιο το τμήμα και το πανεπιστήμιο είναι μοχλός εξωστρέφειας και διεθνοποίησης και για μας εσωτερικά σαν τμήμα είναι και πολύ σημαντικό να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα με αιχμή του δόρατος τέτοιου τύπου δραστηριότητες, γιατί πια τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους», καταλήγει ο κ. Κούτσικος.