Θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων: Μια πρωτοποριακή μέθοδος με ευεργετικά οφέλη για ψυχικά ασθενείς
Μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας, με σημαντικά οφέλη για τους ψυχικά ασθενείς, εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων, έναν τομέα με τον οποίο ασχολείται τα τελευταία έξι χρόνια η εθελοντική ομάδα Therapy Dogs στη Θεσσαλονίκη.
Μπορεί το πρόγραμμα να είναι εθελοντικό, ωστόσο, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ομάδας Therapy Dogs Τέρψη Πασχάλη στο CNN Greece, η ομάδα, αν και μικρή, λειτουργεί απόλυτα επαγγελματικά, καθώς έχουν δημιουργήσει μια επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές και εκπαιδευτές σκύλων.
Η κύρια δράση τους ήταν αρχικά παιδιά με αναπηρίες και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στα άτομα με ψυχικές ασθένειες, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε σε ένα ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης και ακολούθησε το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, «εφόσον είχαμε δει τα αποτελέσματα που είχε εκεί στους ψυχικά ασθενείς».
Τι, όμως, ακριβώς είναι η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων;
«Η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων είναι μια ιατρικά τεκμηριωμένη μορφή θεραπείας. Είναι πάρα πολύ γνωστή στο εξωτερικό», τονίζει η κ. Πασχάλη, σημειώνοντας πως πάνω σε αυτό στηρίχτηκε η πρωτοβουλία του 424 να τους προσκαλέσει.
«Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος σε εμάς, αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε ζώο, χρησιμοποιείται ως κίνητρο για να περάσουμε το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε για τον συμμετέχοντα», εξηγεί η ίδια.
Στις συνεδρίες του 424 συμμετείχαν ομάδες αποτελούμενες κατά μέσο όρο από 20 ασθενείς, δύο ή τρεις σκύλοι θεραπείας με τους εκπαιδευτές τους, οι δύο ψυχολόγοι του προγράμματος και οι υπεύθυνοι του προγράμματος από το 424.
Ποια τα αποτελέσματα της θεραπείας;
Το πιο σημαντικό βέβαια, είναι ότι τα αποτελέσματα, όπως τονίζει η κ. Πασχάλη, είναι καταπληκτικά, αφού βοηθά τους συμμετέχοντες να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν, αλλά και να μιλήσουν πιο ελεύθερα.
«Μπορείτε να το κάνετε εικόνα πως είναι να έχετε απέναντί σας έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, να είστε ψυχικά ασθενής, με διάφορα προβλήματα από σχιζοφρένεια έως κατάθλιψη και αυτός ο σκύλος απλώς να περιμένει να του μιλήσετε, να τον χαϊδέψετε. Είναι πάρα πολύ απλό, χαλαρώνει απίστευτα ο συμμετέχοντας και επειδή ο απέναντί του δεν θα τον κρίνει για οτιδήποτε και αν πει, ούτε και τον τρόπο που θα του μιλήσει, όλο αυτό και με τη βοήθεια των ειδικών, βέβαια, των ψυχολόγων και ψυχιάτρων που καθοδηγούν τη συζήτηση εκεί που θέλουν, έχει απίστευτα αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ομάδας και συνεχίζει: «Λειτουργούν πολύ πιο χαλαρά, λειτουργούν πολύ πιο όμορφα. Βγαίνουν αβίαστα οι συζητήσεις. Σε αυτές τις συνεδρίες που είχαμε πέρυσι που αξιολογήθηκαν στο τέλος και γι’αυτό συνεχίζουμε το πρόγραμμα και φέτος, είχαν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχιστεί το πρόγραμμα, ότι ήταν πάρα πολύ χαλαροί και ήρεμοι και τους βοήθησε στο να μιλήσουν πιο ελεύθερα».
«Η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων απευθύνεται σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει κάποια ανάγκη. Σε όλες τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες», σημειώνει η κ. Πασχάλη, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλους φορείς, η απάντησή της είναι θετική: «Έχουμε προτάσεις για φυλακές, για χώρους απεξάρτησης, σε κακοποιημένες γυναίκες, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη ενός έμψυχου, μπορεί να βοηθήσει αυτή η γνωστή θεραπεία».
«Το πρόγραμμα, για κάθε συμμετέχοντα είναι ατομικό, γιατί υπάρχει μία δυσκολία στο να βρούμε δύο ανάπηρους με το ίδιο πρόβλημα, ή δύο ψυχικά ασθενείς. Το ζητούμενο, μετά από το εξατομικευμένο πρόγραμμα, είναι αν μπορέσουμε να συμμετέχουν σε ομάδα. Είναι πολύ δύσκολο, φανταστείτε τώρα ψυχικά ασθενείς, ότι ο ένας θα πρέπει να έχει την υπομονή, να περιμένει τη σειρά του άλλου, να δείξει σεβασμό, να μπουν τα όρια. Αυτό είναι το επιθυμητό. Και στο 424 το είχαμε καταφέρει».
«Η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων είναι μια μορφή στην οποία μπαίνουν στόχοι, ξεκινάμε, γίνεται αξιολόγηση και επανεξέταση σε περίπτωση που δεν έχουμε επιτύχει τους στόχους που έχουμε θέσει», καταλήγει η κ. Πασχάλη.