ΕΛΛΑΔΑ

Το αποτύπωμα του Σωτήρη Μπερσίμη για τον ΕΟΠΥΥ και το ελληνικό Δημόσιο

EUROKINISSI

Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς τον Σωτήρη Μπερσίμη, είναι ένα ερώτημα που πλανάται στους διαδρόμους του ΕΟΠΥΥ από πολλούς εργαζομένους.  Πιθανότατα και από κάποιους κυβερνητικούς -  έστω και εάν ο κ. Μπερσίμης, δεν ανήκει στον στενό κομματικό πυρήνα της Κουμουνδούρου.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης με μία επιστολή βόμβα παραιτήθηκε πριν από μερικές ημέρες για προσωπικούς λόγους (;) -παραίτηση που ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ δεκτή από τον Παύλο Πολάκη- όμως το έργο του παραμένει και θα παραμένει επί πολλά χρόνια, ένα έργο το οποίο τοποθετεί τη χώρα μας πολύ ψηλά σε θέματα εξορθολογισμού δαπανών. Άλλωστε, για αυτό ο ΕΟΠΥΥ βραβεύθηκε από διεθνείς Οργανισμούς.

Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Σωτήρης Μπερσίμης είναι μεγάλη για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως μεγάλη είναι και η πρόκληση για τον επόμενο πρόεδρο ο οποίος θα επιλεγεί μέσα από διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με το νόμο. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο νέος πρόεδρος θα είναι πιθανότητα και αυτός τεχνοκράτης, ή καθηγητής με την ίδια περίπου κουλτούρα, σπουδές και όραμα όπως ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ;

Αφήνει μία κανονικότητα θα λέγαμε, πολύ σπάνια για δημόσιο φορέα και τόσο μεγάλης εμβέλειας μάλιστα. Από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 σχεδόν τρία χρόνια άοκνου αγώνα πολλά έγιναν για τα οποία μπορεί κάποιος να υπερηφανευθεί ότι πράγματι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Οργανισμό της Ευρώπης.

Όχι όμως τυχαία.

Διότι, ο ΕΟΠΥΥ δεν παράγει πλέον ληξιπρόθεσμα και με πραγματικό και με στατιστικό τρόπο.

Το 2015 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονται σε 2,2 δις ευρώ, ενώ σήμερα είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές γίνονται πλέον σε κάτω από 60 ημέρες που σημαίνει σχεδόν πραγματικός χρόνος από την παροχή των υπηρεσιών.

Και ακόμη, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, δημιούργησε τον Ασφαλιστικό φάκελο, κλειστούς προϋπολογισμούς, καθώς και το Μητρώο υλικών το μοναδικό στην Ευρώπη. Αυτό το Μητρώο μάλιστα, είναι και ο λόγος που αναδείχθηκε ο κ. Μπερσίμης επικεφαλής κατά της διαφθοράς και της απάτης.

Το μεγαλύτερο project όμως είναι η τελική εκκαθάριση έργο, το οποίο αφορά 35.000 παρόχους που υποβάλλουν τα παραστατικά τους, 11 εκατ. πολίτες και έναν προϋπολογισμό 6 δις ευρώ.

Ένα άλλο project επίσης πολύ σημαντικό, είναι οι συμβάσεις που έκλεισε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους χωρίς προπληρωμή σε ένα δύσκολο δημόσιο περιβάλλον, δημιουργώντας ανακούφιση σε ασφαλισμένους και παρόχους υγείας. Πλέον όλα τα υλικά είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα και δεν υπάρχουν διπλές και τριπλές χρεώσεις.

Επίσης με τις συμβάσεις για τα αναλώσιμα, ελέγχθηκαν όλα τα υλικά και οι τιμές τους, ενώ ξεκίνησαν και τα άυλα barcode.

Με δύο λόγια, θα λέγαμε ότι δημιουργήθηκε ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος ώστε να μπουν στο σύστημα και να αποζημιώνονται και προχωρημένες εξετάσεις όπως η εξέταση oncotype, η libre και η εξέταση για τον καρκίνο του μαστού.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι μέχρι τις αρχές του 2016 στις εγκαταστάσεις του ΕΟΠΥΥ κυριαρχούσαν οι αμέτρητες κούτες και το χαρτοβασίλειο, κάτι που δεν τιμούσε τη χώρα και έναν τόσο δυναμικό Οργανισμό.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης, αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη στατιστική –την επιστήμη του δηλαδή- όχι μόνο ως μηχανισμό ελέγχου, αλλά και εξορθολογισμού και στρατηγικής. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ΕΟΠΥΥ επί θητείας του αναγεννήθηκε με αίσθημα διαφάνειας, τεχνοκρατικής αντίληψης και μεταρρυθμιστικής στρατηγικής.

Για όλες αυτές τις ενέργειές του, βραβεύθηκε με το βραβείο «Best Manager Award» για το 2018 από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS), σημειώνοντας μάλιστα δύο πρωτιές: για πρώτη φορά το βραβείο απονεμήθηκε σε Έλληνα και πρώτη φορά σε manager δημόσιου οργανισμού.

Επίσης, ο κ. Μπερσίμης εκλέχτηκε πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network. Κριτήριο και στις δύο περιπτώσεις ήταν η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και την επιστήμη της στατιστικής, αναζητώντας τα διαθέσιμα στοιχεία (big data) και επιτυγχάνοντας βέλτιστες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

Και φυσικά το πιο πιθανό, είναι ο απερχόμενος πρόεδρος να επιστρέψει στο πόστο του στο πανεπιστήμιο Πειραιά όπου διδάσκει (και που φυσικά δεν σταμάτησε ποτέ). Το βέβαιο είναι ότι οι προτάσεις θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή και γιατί όχι; θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον, να βλέπαμε τον κ. Μπερσίμη σε ένα οικονομικό πόστο (οποιασδήποτε κυβέρνησης), έστω και εάν δεν ανήκει στον κομματικό σωλήνα….

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης