ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες: Αντιδρούν οι δήμαρχοι, λάβρος ο Τσίπρας

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Ελληνικό Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Μείζον ζήτημα προέκυψε μετά τη μεταφορά των μεταναστών που είχαν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη στο γήπεδο του Tae-Kwon-Do στο Ελληνικό.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στον χώρο οι κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενηθούν τόσοι μετανάστες αλλά και ο φόβος των δημάρχων ότι εκατοντάδες εξ αυτών θα εγκλωβιστούν τελικά στα νότια προάστια, πυροδότησαν αντιδράσεις και νέο κύκλο αντιπαραθέσεων γύρω από ένα τόσο ευαίσθητο πολιτικά και κοινωνικά ζήτημα.

Οι 4 δήμαρχοι των νοτίων προαστίων έστειλα επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε 'αποθήκη ψυχών», ούτε «να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών».

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο που οι μετανάστες θα παραμείνουν στο Ελληνικό
την ώρα που το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο πρέπει να έχει παραδοθεί για αγώνες σε μια εβδομάδα. «Δεν ξέρω πού θα πάνε οι μετανάστες μετά από εδώ, θα το μάθετε τότε».

Για το προσφυγικό μίλησε και ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβεντη.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απόφασής για δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου λέγοντας ότι «είναι ηθική και νομική υποχρέωση της χώρας. Ελπίζω σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε δίπλα μας όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής» επισήμανε ο Αλ.Τσίπρας προσθέτοντας ότι η επιλογή του τόπου εγκατάστασης των κέντρων επιβλήθηκε από την ίδια την πραγματικότητα και τη γεωγραφία.

«Θα επιμείνουμε στην πολιτική του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης όσο και αν είναι δύσκολο στις ημέρες μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα με έγνοια για τους πολίτες, τους πρόσφυγες και χωρίς να ενδώσει στον λαϊκισμό.

Όσον αφορά την Ειδομένη ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως» συνέχισε, διαμηνύοντας πως «η χώρα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» ανθρώπων, ενώ για την αστυνομική επιχείρηση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέδειξε στην πράξη ότι «ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς να ανοίγει μύτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης