ΕΛΛΑΔΑ

To 19o συνέδριο Ιατρικής Χημείας τίμησε την οικογένεια Γιαννακόπουλου

Με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και επιφανών προσωπικοτήτων της έρευνας, πραγματοποιήθηκε το 19ο συνέδριο ιατρικής χημείας στην Αμαλιάδα, γιορτάζοντας ταυτόχρονα τα 20 χρόνια του μεταπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον νέο Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας τα εγκαίνια του οποίου έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παραβρέθηκε και χαιρέτησε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Μεγάλη τιμή για το συνέδριο αποτέλεσε η παρουσία του κ. Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, τιμημένου με Νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας για την εργασία του στην αντικαρκινική έρευνα η οποία οδήγησε στο πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η κυρία Βάσω Αποστολοπούλου η ελληνοαυστραλίδα ερευνήτρια που οι έρευνές τις οδήγησαν στο πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο των ωοθηκών.
H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε εξέχουσες προσωπικότητες της ερευνητικής κοινότητας και επίσης βραβεύτηκε η οικογένεια Γιαννακόπουλου για την πολυετή προσφορά της στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας, στην καινοτομία και στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής, Ιωάννης Ματσούκας έκανε ειδική μνεία στον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο “για την στήριξη που παρείχε επί σειρά ετών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών από το οποίο έχουν αποφοιτήσει αυτά τα 20 χρονιά πάνω από 400 επιστήμονες οι οποίοι στελεχώνουν πλέον μεγάλες εταιρίες σε όλο τον κόσμο.”

Ο κ. Τσουρ Χάουζεν και η κυρία Αποστολοπούλου μίλησαν στο κοινό για τα επιτεύγματα της επιστήμης στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece o καθηγητής τσουρ Χάουζεν είπε ότι σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην θεραπεία των ασθενών με καρκίνο και παγκοσμίως, το νούμερο των θανάτων από καρκίνο παρουσιάζει μικρή μείωση.
Είπε επίσης ότι βλέπουμε νέα κρούσματα και νέες μορφές καρκίνου και το μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα σταματήσουμε τα νέα κρούσματα με προληπτικά μέτρα.
“Νομίζω ότι όλοι στον κόσμο δίνουμε μεγάλη έμφαση στη θεραπεία του καρκίνου και δεν αρνούμαι ότι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση αυτή της ασθένειας. Αυτό που χρειαζόμαστε με ένα τρόπο είναι η μετατόπιση της έμφασης που δίνει η έρευνα από την θεραπεία στην πρόληψη, χωρίς βέβαια θα αμελήσουμε για την θεραπεία”κατέληξε ο κ. Τσουρ Χάουζεν.

Η κυρία Αποστολοπούλου από την πλευρά της είπε μιλώντας στο CNN Greece ότι χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας γιατί η επιστήμη προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να την υποστηρίξουν.

Στην ομιλία της η κυρία Αποστολοπούλου αναφέρθηκε στη πρόοδο των ερευνών της στην ανοσοθεραπεία του Καρκίνου και της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας ενώ μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου Πατρών και ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Το συνέδριο ιατρικής Χημείας είναι ένας θεσμός για την χώρα, πολύ σημαντικός και στα 19 χρόνια που πραγματοποιείται το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της επιστήμης.

Στην εκδήλωση βράβευσης τιμήθηκαν ακόμη ο κ. Νίκος Ζαχαράκης, ερευνητής στο National Institute of Ηealth στις ΗΠΑ, για τη σπουδαία ανακάλυψή του στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, ο καθηγητής Αμπντολμοχάμεντ Ροστάμι για την ερευνητική του δουλειά για τη σκλήρηνση κατά πλάκας, ο καθηγητής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Ιωάννης Ματσούκας και ο γλύπτης Στάθης Λεοντής που φιλοτέχνησε το βραβείο.
Για λογαριασμό της οικογένειας Γιανακόπουλου το βραβείο παρέλαβε η εκπρόσωπος της ΒΙΑΝΕΞ κυρία Μαριλένα Δρούτσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης