Αγαλματίδια ανεκτίμητης αξίας από την Παλμύρα εντοπίστηκαν στα Γλυκά Νερά
Μία ανώνυμη πληροφορία οδήγησε στον εντοπισμό ανεκτίμητης αξίας αγαλματιδίων από την Παλμύρα της Συρίας… στα Γλυκά Νερά, Αττικής.
Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα από μία γυναίκα η οποία τον ενημέρωσε πως κατά τη διάρκεια βόλτας της βρήκε τυχαία τα αρχαία αντικείμενα σε υπαίθριο χώρο στα Γλυκά Νερά.
Ο κ. Τσούκαλης μετέβη στο σημείο που τού υποδείχθηκε και βρήκε πίσω από ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ δύο αγαλματίδια. Περιμετρικά του χώρου δεν υπήρχε κανένας. Αμέσως, ενημέρωσε το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Αττικής, κλιμάκιο του οποίου κατέσχεσε τα αγαλματίδια, που βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση.
Αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι τα αγαλματίδια προέρχονται από την αρχαία Παλμύρα της Συρίας.
Επιδρομή από τζιχαντιστές
Ο αρχαιολογικός χώρος έχει δεχθεί επιδρομή από τζιχαντιστές το καλοκαίρι του 2015. Μεταξύ άλλων, είχαν ισοπεδώσει τον ναό του Βάαλ και τους περίφημους επιτάφιους πύργους που κοσμούν τον αρχαιολογικό χώρο.
Από τις λεηλασίες προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στα μεγαλύτερα έργα τέχνης της ιστορίας της Συρίας, ενώ δεν απεφεύχθη το πλιάτσικο. Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είχαν φιλοξενήσει απόψεις, όπως αυτής της Γαλλο-λιβανέζας αρχαιολόγου Τζοάν Φαρκάκ, που επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αρχαιοκάπηλοι που θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος αμύθητα ποσά για να αποκτήσουν αρχαία αντικείμενα από την Παλμύρα.
Το «μυστήριο» γύρω από το ανώνυμο τηλεφώνημα
Οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν φτάσει και στην Ελλάδα έργα τέχνης από τη Συρία. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ανάλογη πληροφορία και κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει την ταυτότητα της γυναίκας που έδωσε την πολύτιμη πληροφορία.
Μία εκδοχή είναι να μην βρήκε τυχαία τα αγαλματίδια, αλλά να πρόκειται για άτομο που ήθελε – για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο – να τα παραδώσει στις Αρχές. Και αυτό, γιατί φαντάζει παράξενο κάποιος να παρατήρησε τα αρχαία αφύλακτα πίσω από τον ένα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ. Όπως φαίνεται πάντως, πήρε όλα τα μέτρα προκειμένου να είναι αδύνατο να βρεθεί η ταυτότητα της από τις Αρχές.
Σε δηλώσεις του στο ίδιο μέσο ο σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος έχει συμβάλει να παραδοθούν στο ελληνικό κράτος συνολικά 15.354 αρχαία αντικείμενα, αναφέρει: «Θα ήθελα να συγχαρώ το Τμήμα Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Αττικής και τον διοικητή του, Κωνσταντίνο Χριστόλογλου, για την άμεση ανταπόκρισή τους στη σημαντική αυτή υπόθεση. Οι αστυνομικοί του Τμήματος αποδεικνύουν συνέχεια ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά».