ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή η κατάσταση στη Μόρια

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Βλέποντας κανείς τις εικόνες από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που υπάρχει στη Μόρια μπορεί να καταλάβει και το γιατί η κατάσταση είναι οριακή, όπως και το γιατί η νέα προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δυστυχώς, είναι καταδικασμένη να μην αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

Στοιβαγμένοι, άλλοι σε πρόχειρα κοντέινερ και άλλοι σε αυτοσχέδιες σκηνές, συνολικά 8.657 αλλοδαποί στριμώχνονται σε έναν χώρο για 3.600 άτομα. Η προσπάθεια για να αποσυμφορηθεί η Μόρια άρχισε όταν πριν λίγες ημέρες πάρθηκε η απόφαση να μεταφέρονται κάποιοι αλλοδαποί, από ευάλωτες ομάδες, στην ηπειρωτική χώρα. Τα πρώτα, όμως, αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά, καθώς, για παράδειγμα, χθες μεταφέρθηκαν 100 άτομα από τη Μυτιλήνη στο κέντρο φιλοξενίας στην Καβάλα. Την ίδια ώρα, όμως, έφταναν στο νησί 80 παράτυποι μετανάστες.

Επιτελείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν αποκλείεται να καταλήξει η προσπάθεια σαν "…το σκύλο που κυνηγά την ουρά του..." καθώς από τη μια θα φεύγουν αλλοδαποί από τα κέντρα φιλοξενίας του νησιού για να παραμείνουν στην ενδοχώρα και από την άλλη οι ροές θα γεμίζουν και πάλι τα νησιά. Και, φυσικά, δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέπει το γεγονός ότι για παράδειγμα αυτά τα 100 άτομα, τα οποία έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, θα πρέπει να μεταβούν μόνοι τους ξανά στο νησί στις 25 Νοεμβρίου όπου θα εξετάζεται το αίτημα τους. Με την υποσημείωση, επίσης, του πόσοι από αυτούς θα το πράξουν.

Εύλογα λοιπόν διερωτάται κάποιος, γιατί οι διαδικασίες ασύλου είναι και παραμένουν τόσο αργές με αποτέλεσμα όλο το σύστημα να πάσχει και να ψάχνουν οι υπεύθυνοι άλλες λύσεις, τη στιγμή που είναι πια ξεκάθαρο ότι μόνο αν οι επιτροπές ασύλου γίνουν περισσότερες θα προχωρά και η διαδικασία πιο εύκολα και γρήγορα, ώστε να εφαρμόζεται σωστά και η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Ρίχνοντας, πάντως, μια μάτια στις υπηκοότητες των αλλοδαπών που διαμένουν στο κέντρο υποδοχής της Μυτιλήνης μπορεί κανείς να βγάλει πολλά συμπεράσματα και ταυτόχρονα να έχει μια εικόνα γιατί η κατάσταση εκεί είναι ένα «τεντωμένο σχοινί».

Η πολυπληθέστερη υπηκοότητα είναι η Αφγανική με 3.910 άτομα και ακολουθεί η Συριακή με 1.041 άτομα.

Υπάρχουν, επίσης, αλλοδαποί με αιτήματα ασύλου από Ιράκ, Καμερούν, Σουδάν, Σιέρα Λεόνε, Ουγκάντα, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο, Αλγερία. Εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι υπάρχουν ανάμεσά τους αλλοδαποί από την Δομινικανή Δημοκρατία (32), αλλά και από την Ακτή Ελεφαντοστού (επίσης 32), ακόμα και από το Νεπάλ (15).

Μέσα, λοιπόν, από αυτή τη διαφορετικότητα εθνικοτήτων - με διαφορετικές θρησκείες, κουλτούρα και συνήθειες ζωής - η αστυνομία προσπαθεί να κρατά το επίπεδο ασφαλείας και να προλαμβάνει εξεγέρσεις και αιματηρές συμπλοκές μεταξύ των αλλοδαπών.

Εδώ και λίγες εβδομάδες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Μόρια καταγγέλλουν περιστατικά ακραίας βίας, που λαμβάνουν χώρα μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, αλλά και στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο εκτός ΚΥΤ. Οι καταγγελίες αυτές σχεδόν σπάνια φτάνουν με επίσημο τρόπο στις Αρχές ασφαλείας για να γίνει έρευνα και να «σπάσουν αποστήματα». Τις περισσότερες φορές υπερισχύει το πέπλο σιωπής, αλλά και μια κακώς εννοούμενη προστασία περί «προσωπικών δεδομένων», ...τη στιγμή που είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν τα στόματα και να υποδείξουν πρόσωπα που φτάνουν μέχρι και το καταρράκωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πάντως, οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από την αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης σε βάρος γενικά αλλοδαπών που βρίσκονται σε ολόκληρο το νησί είναι αρκετές.

Χαρακτηριστικά, το πρώτο οχτάμηνο του 2018 σχηματίστηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού σε βάρος αλλοδαπών που βρίσκονται στο νησί, 55 δικογραφίες για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, 23 για βαριές σωματικές βλάβες, 19 για περιπτώσεις ναρκωτικών, 15 για στάση κρατουμένων, ενώ δικογραφίες έγιναν για 12 περιπτώσεις ληστειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης