ΕΛΛΑΔΑ

«Κλειδώνει» το νέο Ασφαλιστικό στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών

«Κλειδώνει» το νέο Ασφαλιστικό στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών
Ηλικιωμένοι κάθονται σε παγκάκια στη Θεσσαλονίκη EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Μέρες Ασφαλιστικού οι επόμενες καθώς δανειστές και κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε διαπραγματευτικό μπρα-ντε-φερ καθώς οι νέες ρυθμίσεις πρέπει να έχουν ψηφιστεί τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Η ελληνική πρόταση που έχει κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 2% και “κανόνα βιωσιμότητας” στις επικουρικές συντάξεις. Από τις αλλαγές θα επηρεαστούν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι καθώς θα μειωθούν επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό και μερίσματα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Το συγκεκριμένο στόχο, έθεσε, άλλωστε, επανειλημμένως ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ως “αντισταθμιστικό” προτείνει την αύξηση των εισφορών με 2% εκ των οποίων το 1.5% θα πάει στον εργοδότη και το 0.5% στον εργαζόμενο.

Από την πλευρά τους οι δανειστές δεν δέχονται την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και αντιπροτείνουν μείωση των δαπανών μέσω μείωσης συντάξεων και αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση της “μαύρης εργασίας”.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εντός ενός μηνός θα υπάρχει νέο Ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα επιφέρει αλλαγές σε πέντε σημεία:

Πρώτον, Θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων με το τελικό ποσό να προκύπτει από το άθροισμα εθνικής και αναλογικής σύνταξης.

Δεύτερον, θα επιβληθούν κλιμακωτές αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις με μειώσεις της τάξης του 6-7% και με προστασία των αποδοχών κάτω από τα 170 ευρώ.

Τρίτον, νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ που θα επιφέρει κούρεμα της τάξης του 10%.

Τέταρτον, μείωση 30% στα μερίσματα των Δημοσιών Υπαλλήλων.

Πέμπτον, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 2% για μια τριετία.

Η σημερινή συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με το κλιμάκιο των δανειστών αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο ενώ το σχετικό νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να εισαχθεί στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ