ΕΛΛΑΔΑ

Καθ. Τσιόδρας για τον ιό του Δυτ. Νείλου: Οι λοιμώξεις αυτές έχουν μέλλον…

Καθ. Τσιόδρας για τον ιό του Δυτ. Νείλου: Οι λοιμώξεις αυτές έχουν μέλλον…
Pixabay

Κρίσιμος αποδεικνύεται ο ρόλος του πολίτη και η υπεύθυνη στάση του στο θέμα της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου, τονίζει στο CNN Greece ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα μας δεν έχει τελειώσει με την υπόθεση «μολυσμένα κουνούπια» σημειώνοντας πόσο απρόβλεπτη είναι τελικά η ιστορία των κουνουπιών!

Την ώρα μάλιστα που η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει εκδώσει σχετική oδηγία καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα να είναι προσεκτικοί, και με έναν απολογισμό 11 θανάτων από τον ιό, η υπόθεση φαίνεται μόλις να ξεκινά…

Το παράδοξο την ίδια ώρα δε, είναι ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν αυτή τη στιγμή 230 περιστατικά από λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ η νόσος απασχολεί τη χώρα και τις δημόσιες δομές της υγείας, από το 1999.

Να θυμίσουμε, ότι το 1999 ο ιός εισήχθη στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας μια δραματική έκρηξη που εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2010.

Οι εστίες του ιού βρίσκονται στις μεγάλες μεταναστευτικές οδούς των πτηνών. Στην αρχική του εμβέλεια, ο ιός του Δυτικού Νείλου ήταν διαδεδομένος σε όλη την Αφρική, σε περιοχές της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή, στη Δυτική Ασία και στην Αυστραλία. Από την εισαγωγή του το 1999 στις ΗΠΑ, ο ιός έχει εξαπλωθεί και είναι πλέον ευρέως καθιερωμένος από τον Καναδά μέχρι τη Βενεζουέλα.

Και φυσικά εκτός από τα καταγεγραμμένα περιστατικά, υπάρχουν και εκατοντάδες ασυμπτωματικά μολυσμένα περιστατικά, τονίζει ο καθηγητής Τσιόδρας, ο οποίος επισημαίνει ότι οι λοιμώξεις τέτοιου είδους θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα στο μέλλον.

Ο κ. Τσιόρδας προσθέτει ακόμη τα εξής:

Πράγματι η δυναμική του κουνουπιού είναι πολύ περίεργη. Ο ιός κυκλοφορεί στη φύση και έχουν μεγάλη σημασία, οι συνθήκες που αναπτύσσεται. Για παράδειγμα οι πρώιμες βροχές που είχαμε αλλά και η ξηρασία, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι έχει μεγάλη σημασία ο ρόλος του πολίτη, οφείλουμε να είμαστε όλοι εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι, ωστόσο κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι Περιφέρειες με τον έγκαιρο ψεκασμό κατά των κουνουπιών.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε εμβόλιο, σημειώνει με νόημα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θυμίζοντας, παράλληλα, ότι η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα ήταν το 2010 με πάρα πολλά κρούσματα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (όπως η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή η μηνιγγίτιδα ή η πολιομυελίτιδα του Δυτικού Νείλου) περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, δυσκοιλιότητα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή ασθένειας.

Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο τα άτομα άνω των 50 ετών και ορισμένα άτομα με ανοσοκαταστολή (για παράδειγμα, ασθενείς με μεταμόσχευση) διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όταν μολυνθούν με τον ιό.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 3 έως 14 ημέρες.