Φωτιά Αττική: Περισσότερες από χίλιες οι αιτήσεις πυρόπληκτων για το έκτακτο επίδομα
Ομαλά συνεχίστηκε και χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους πληγέντες στη φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής.
Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, υποβλήθηκαν 534 αιτήσεις πυρόπληκτων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.
Η διαδικασία συνεχίστηκε ομαλά και σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνολικά, έχουν υποβληθεί 1.136. συνολικά αιτήσεις.
Από τις 1.136 αιτήσεις, οι 391 κατατέθηκαν στο δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 363 στον δήμο Μαραθώνα, οι 282 στον δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 100 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Από τις 534 αιτήσεις της χθεσινής δεύτερης ημέρας, οι 184 κατατέθηκαν στο δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 161 στον δήμο Μαραθώνα, οι 119 στον δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 70 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ψηφίστηκαν τα μέτρα
Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείο Παιδείας "Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις".
Κατά την ψηφοφορία που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.
Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε "παρών".
Η τροπολογία με τις "επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας", ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε "παρών" και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε "όχι".
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης:
1.α. Επεκτείνεται η εφαρμογή της μνημονευόμενης κ.υ.α. (οικονομική ενίσχυση πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές) για κάθε κατοικία φυσικών προσώπων (όχι μόνον πρώτη κατοικία) που επλήγη από τις πυρκαγιές. Με την εν λόγω κ.υ.α., μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 600 ευρώ και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή/και άτομο με αναπηρία.
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 5.900 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσυσκευής και
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 4.400 ευρώ, σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης λόγω τραυματισμού.
β. Προβλέπεται ότι οι ως άνω δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή της Υπεύθυνης Δήλωσης του ν.1599/1986, όπως προβλέπεται στην αναφερόμενη κ.υ.α.
γ. Επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός ζημιών, ως κριτήριο υπολογισμού της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης και επανακαθορίζεται ο συντελεστής υπολογισμού αυτών.
δ. Για τις κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες οικονομικές ενισχύσεις, εφαρμόζεται η διάταξη του αρ.271 του ν.4555/2018, σύμφωνα με την οποία:
• οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών,
• οι σχετικές οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους φορείς, καταβάλλονται εξ ολοκλήρου, χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκεινται σε φορολογία. Τυχόν συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται, αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.
Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία