ΕΛΛΑΔΑ

Την Τρίτη η κηδεία της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη

Την Τρίτη η κηδεία της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη
Facebook / Χρύσα Σπηλιώτη

Την Τρίτη 31 Ιουλίου, θα γίνει η κηδεία της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη και του συζύγου της, Δημήτρη Τουρναβίτη, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως ανακοίνωσε η φίλη της ηθοποιού, Αννέτα Παπαθανασίου, μέσω Facebook, η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο κοιμητήριο Χαλανδρίου, ενώ επιθυμία των οικογενειών είναι να μην παραβρεθούν ΜΜΕ.

Ποια ήταν η Χρύσα Σπηλιώτη

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν ηθοποιός. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη, του «Θεάτρου της 'Ανοιξης», ενώ συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα. Συμμετείχε, επίσης, σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Από το 1997 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων, όπως τα «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκοτσέζικο Ντους», «Αγκά-σφί και φί», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και Νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της Τίγρης». Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu», ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί και παιχτεί, επίσης, στα αγγλικά στο Tristan Bates Theatre.

Η παιδαγωγική εμπειρία της ήταν πολύχρονη. Δίδαξε θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ παρουσίαζε επί τρία χρόνια το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι» γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών. Μεταξύ άλλων έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ». Επίσης, είχε διατελέσει γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου).

Η τελευταία της ερμηνεία στο θέατρο ήταν στην παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, όπου ενσάρκωνε τη Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του συνθέτη του εθνικού μας ύμνου.