ΕΛΛΑΔΑ

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ»: Διασώστης του ΕΚΑΒ περιγράφει...

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ»: Διασώστης του ΕΚΑΒ περιγράφει...
EUROKINISSI/ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Λιμάνι Ραφήνας, βράδυ Δευτέρας: δεκάδες βάρκες ιδιωτών, ψαράδων και του Λιμενικού που κουβαλούν ανθρώπους καταφθάνουν συνεχώς και τους αποβιβάζουν με ασφάλεια στο λιμάνι. Περίπου 700 με 800 άνθρωποι αποβιβάζονται εκείνο το βράδυ, έχοντας μόλις γλιτώσει τα χειρότερα, αφού η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στην Ανατολική Αττική, δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της.

Εκεί βρίσκονταν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, έτοιμοι να παραλάβουν τους τραυματίες και να προφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

«Ήταν σε τέτοια κατάσταση οι άνθρωποι που τα είχαν εντελώς χαμένα, δηλαδή δεν μπορούσαν να προσανατολιστούν και να καταλάβουν τι τους έχει συμβεί. Δεν ξέρω αν είχαν συνειδητοποιήσει το τι είχε συμβεί ακριβώς εκείνη την ώρα», λέει ο Παντελής Παντολέων, διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου, περιγράφοντας στο CNN Greece τις δραματικές εκείνες ώρες που όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα.

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ και με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά δεν χρειαζόντουσαν διακομιδή, ίσως πρώτες βοήθειες αρχικά και μετά έφευγαν μόνοι τους, με προβλήματα οφθαλμολογικά που γινόταν αντιμετώπιση εκεί με πλύση με φυσιολογικό ορό. Αλλά σίγουρα σε κατάσταση σοκ», τονίζει ο κ. Παντολέων, ο οποίος όπως μας λέει εκείνη την ημέρα ήταν εκτός βάρδιας. Ωστόσο μπήκε σε μια κινητοποίηση από την υπηρεσία μαζί με άλλους συναδέλφους του από τις 16:05 το μεσημέρι για να είναι σε ετοιμότητα και να δηλώσουν διαθεσιμότητα.

Η κλήση ήρθε κατά τις 21:30 το βράδυ για συμμετοχή στο τμήμα καταστροφών του ΕΚΑΒ. Ο κ. Παντολέων πήρε εντολή να πάει στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου μεταφερόταν ο κόσμος από τις παρακείμενες παραλίες, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι. Εκεί προσέφερε υπηρεσία μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Ήρθαν πολλές οικογένειες μαζί. Την ώρα που έβγαιναν από τις βάρκες, το μόνο που είχαν καταλάβει ήταν ότι είχαν γλιτώσει από τα χειρότερα. Ότι ζούσαν τουλάχιστον», υπογραμμίζει.

Η κατάσταση, όμως, ήταν δύσκολη και για τους ίδιους «γιατί πρώτα απ’όλα πρέπει να διαχειριστείς όλο αυτό το γεγονός και να μπορείς να διαχειριστείς και τους ανθρώπους αυτούς».

Ο ρόλος των διασωστών ήταν να καταγράψουν αν υπήρχαν τραυματίες που έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία με ασθενοφόρα ή κινητές μονάδες.

«Είχαμε χωριστεί σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα ήταν από τη μεριά που έρχονταν οι βάρκες στα καράβια και πήγε και μια άλλη δεύτερη ομάδα με τους γιατρούς. Το πρώτο που κάναμε όταν ερχόταν ο κόσμος ήταν να ρωτάμε αν υπήρχαν τραυματίες. Ευτυχώς δεν υπήρχαν πολλοί τραυματίες που ήταν για διακομιδή. Οι πιο πολλοί ήταν είτε πολύ καλά στην υγεία τους ή είχαν πολύ μικρά προβλήματα αναπνευστικά ή τσούξιμο στα μάτια το οποίο αντιμετωπιζόταν επιτόπου».

Η καταγραφή των ονομάτων γινόταν στο στέγαστρο του Λιμενικού, το οποίο είχε στήσει δική του σκηνή, στην οποία περνούσαν όλοι όσοι έφταναν με τις βάρκες.

Από εκεί υπήρχαν λεωφορεία που είχαν νοικιαστεί και χώροι που τους παίρνανε για να τους στεγάσουν προσωρινά στο δημαρχείο της Ραφήνας. Όσοι από αυτούς είχαν σπίτι στην Αθήνα, τους μετέφεραν εκεί.

«Είναι μια στιγμή που εμείς την έχουμε βιώσει πολλές φορές και σε άλλες καταστροφές. Το δύσκολο σε εμάς είναι που έχουμε να διαχειριστούμε το δικό μας το κομμάτι εκείνη την ώρα, όχι μόνο τα ΕΚΑΒ, αλλά και οι υπόλοιποι της αστυνομίας και του Λιμενικού. Στη λογική ότι αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τον εαυτό σου και να είσαι ψύχραιμος, δεν μπορείς να διαχειριστείς τους ανθρώπους που έρχονται», καταλήγει ο κ. Παντολέων.